Hírek

2007.04.23. 18:29

Letette a hivatali esküt az új egészségügyi miniszter

A tárca terveiről sok újdonság nem derült ki Horváth Ágnes bizottsági meghallgatásán

Bánky Bea

Letette a parlamenti esküt az egészségügyi tárca új vezetője, Horváth Ágnes. A liberális politikust 158 igen szavazattal 111 ellenében, egy tartózkodással választotta meg az Országgyűlés az április 6-án lemondott Molnár Lajos utódául. Egészségügyi miniszterként legfőbb feladatának a rendszer stabilizálását, az eddigi reformok esetleges korrekcióját nevezte Horváth a kinevezés előtt néhány órával, az országgyűlés egészségügyi bizottságában tartott meghallgatásán.

Konkrétumokba bocsátkozva a járóbeteg-szakellátás, a kistérségi ellátórendszer, illetve a mentőszolgálat fejlesztését nevezte meg prioritásként (idén egymilliárd forintot fordítanak a mentőautók korszerűsítésére). A miniszterasszony szerint elfogadhatatlan, hogy a magyarok az uniós átlagnál 6 évvel rövidebb ideig élnek, ezért a népegészségügyi helyzet javítását is fontosnak nevezte, valamint azt, hogy az egészségügyi ellátások igénybevétele mögött valóban legyen járulékfizetés, de a biztosítási rendszer átalakításáról egyelőre nem kívánt részletesen beszámolni.

„Önszuggesztív eufóriával” fogalmaz Horváth, miközben az egészségügyről fogalma sincs, meghallgatásán „lesújtó ismerethiányról tett tanúbizonyságot” – mondta Mikola István, a szakbizottság fideszes alelnöke. A miniszterasszony hangnemén az MDF-es Csáky András is megütközött. Figyelmeztetett arra, hogy a hatalmat alázattal kell gyakorolni, ami szerinte hiányzott Horváth válaszaiból.

Béki Gabriella SZDSZ-es egészségpolitikus azonban úgy vélte, ha Horváth Ágnes nem lenne ilyen határozott, az ellenzék a bizonytalanság billogát sütötte volna rá. Horváth Ágnes valóban magabiztosan válaszolt a képviselők kérdéseire. Arra például, hogy mikor vonják vissza a vizitdíjat, azt felelte: „ez nem nehéz kérdés, nem vonjuk vissza”. Kökény Mihály, a bizottság szocialista elnöke, valamint Schvarcz Tibor alelnök is “sok egyeztetésre” buzdította Horváthot. A két és fél órás ülés végén a bizottság 13-9 arányban támogatta Horváth miniszteri kinevezését.

A tárca terveiről sok újdonság nem derült ki Horváth Ágnes tegnapi bizottsági meghallgatásán. Az új miniszter vegyes, kompromisszumos biztosítási rendszert ígért, amelyben egyszerre érvényesül a verseny és a szolidaritás. A tárca a következő hónapokban a vizitdíj rendszerének felülvizsgálatán, a tébét nem fizető potyautasok kiszűrésén, a rezidensképzés átalakításán fog dolgozni. Horváth felülvizsgálná a teljesítmény-volumen korlátozását is (jelenleg jóval kevesebb ellátást finanszíroz az egészségpénztár, mint 2005-ben).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!