Hírek

2007.04.19. 16:19

Lemond a román államfő

Sz. Á.

Csütörtökön a bukaresti Egyetem téren tartottak nagygyűlést a tisztségéből felfüggesztett Traian Băsescu hívei, ahol az államfő bejelentette lemondását. Ezzel új államfői választások kiírására kerül sor.

A parlamenti szavazás során 322-en voksoltak az államfő elmozdítása mellett, 108-an ellene, míg tízen tartózkodtak. Az államfői jogköröket ideiglenesen Nicolae Văcăroiu, a szenátus elnöke veszi át.

Băsescu az alkotmány 19 rendbeli megsértésével, pártos magatartással, a politikai közvetítői szerep feladásával vádolták és azzal, hogy indokolatlanul megtagadta a miniszterelnök által javasolt kinevezéseket.

Ugyanakkor az Alkotmánybíróság egy héttel ezelőtti állásfoglalása szerint az elnöknek felrótt vétkek nem sértették meg olyan súlyosan az alkotmányt, hogy ezért fel kéne függeszteni. Szerdán viszont az ellenzék azzal vádolta meg Basescut, hogy megzsarolta az alkotmánybíróságot a számára kedvező állásfoglalás kicsikarása érdekében.

Băsescu visszutasította a vádakat és jelezte, hogy ha felfüggesztik, azonnal lemond. Az új választást pedig minden bizonnyal meg is nyeri, hiszen a március végén készített felmérések szerint Băsescu rendkívül népszerű, a választópolgárok 40–44 százaléka voksolna rá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!