Hírek

2007.04.26. 15:59

Középiskolák: a jelentkezők huszadának nem sikerült a felvételi

A jelentkezők 94,6 százaléka sikeresen felvételizett a középiskolákba az első körben – áll az Oktatási és Kulturális Minisztérium közleményében.

Z. M.

Az idén az előző éveket meghaladó arányban sikerült már az első körben a diákoknak a felvételi, hiszen eddig 92-93 százalékos arány volt a jellemző. A 2007/2008-as tanévre 104994 tanuló adott be jelentkezési kérelmet középfokú oktatási intézménybe, közülük 99319 főt vettek fel. Az idén mintegy ötezer diákkal kevesebb jelentkezett, mint egy évvel korábban. A felvett diákok 31,4 százaléka gimnáziumban, 42,2 százaléka szakközépiskolában, 24 százaléka szakiskolában, 2,4 százaléka speciális szakiskolában folytatja tanulmányait.

A felvettek majdnem háromnegyede (73,2 százalék) a legelső helyen megjelölt tagozatra jutott be, 14 százalékuk a másodikra. A tanulók tetszőleges számú iskolát, ezen belül akárhány osztályt vagy tagozatot is megjelölhettek jelentkezéseikben, ez a szám átlagosan 4,29 volt. Az általános iskoláknak és a diákoknak szerdáig küldték meg a felvételi döntésekről szóló értesítéseket.

Szakmai szervezetek bírálják a tankönyvpiaci törvény tervezett módosítását: a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete (TVOT) szerint az ingyenes tankönyvellátás használt kiadványokkal való megoldása minőségromlást eredményez majd. Szontágh Pál iskolaigazgató arra is felhívta a figyelmet tegnapi sajtótájékoztatójukon, hogy az intézmények sincsenek felkészülve ilyen nagy mennyiségű kiadvány tárolására. Az oktatási tárca úgy reagált: az iskolák tíz éve kötelesek az iskolai tankönyvvásárláshoz nyújtott állami támogatás 25 százalékát az iskolai könyvtárak tankönyvvásárlására fordítani, így jelenleg nagy számban állnak rendelkezésükre kiadványok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!