Hírek

2007.04.23. 04:16

Kollégám kivett a kasszából, lebuktunk

Olvasónk eladó egy boltban. Kollégájával ketten váltott műszakban dolgoznak. A kolléga pénzt vett ki a kasszából, ám a főnök észrevette a dolgot. Mi a következmény?

Rados Virág

Az esetnek polgárjogi és büntetőjogi vonzata egyaránt lehet. Erre a Dr. Schneider Ügyvédi Irodában hívták fel a figyelmet. A polgárjogi körülmény a pénztár-, illetve leltárhiány, a büntetőjogi kategória pedig a hanyag kezelés vagy a hűtlen kezelés. Ez utóbbi két esetben a bűncselekményben vétkesnek talált személyt igen komoly büntetéssel sújthatják. Akár börtönnel is. (A dolog persze függ attól, mekkora a hiány. Tízezer forint csak szabálysértés, százezres vagy milliós nagyságrendű összeg eltűnése viszonyt komoly bűncselekmény.)

A felelős mindig az, aki a pénz eltűnésekor a kasszát kezelte. Ha tehát ketten váltott műszakban dolgoznak, és a pénz eltulajdonítója akkor vette ki az összeget, amikor hivatalosan a társa volt szolgáltatban, az esetért a társ lesz a felelős. Ha közös munkaidőben történik a dolog, akkor a felelősség kettejüké. A másik lehetőség, hogy a „vétlen” fél bizonyítja: a másik emelte ki a kasszából a pénzt. Ez a bizonyítás azonban igen nehézkes.

Ha a pénz akkor tűnik el, amikor „kölcsönzője” van szolgálatban, akkor a felelősség is egyértelműen az övé. A kassza kezelése mindig komoly és felelősségteljes feladat. Ne úgy tekintsünk a benne lévő pénzre, mint egy halom gazdátlan bankóra, amelyből tetszésünk szerint bármikor kivehetünk azzal, hogy csak kölcsönzünk belőle. A kölcsön különben is más kategória.

Az két személy, illetve cég tudomásával zajlik, nem pedig úgy, hogy az egyik mutyiban kivesz-betesz.Cégünk pénze nem a miénk, hanem ránk bízott összeg, amit azért bíztak ránk, hogy vigyázzunk rá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!