Hírek

2007.04.06. 17:24

Kóka nem Superman

Kóka János helyettesként irányítja az egészségügyi tárcát Horváth Ágnes államtitkárral együtt, miután Molnár Lajos lemondása után péntek óta nincs „első embere” a minisztériumnak.

Bánky Bea

Beszállt az egészségügyi minisztérium irányításába Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter. Alapesetben a szaktárca vezetőjének távollétében az államtitkár veszi át a kormányrudat, ám ha nincs miniszter, mint a mostani helyzetben, a helyettesítést csakis a kabinet tagja végezheti.

Az operatív feladatokat – addig, amíg a liberális párt nem nevezi meg az új egészségügyi minisztert – ugyan továbbra is Horváth Ágnes államtitkár látja el, de ő rendeleteket államtitkári minőségében nem írhat alá. „Kóka János a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvénynek megfelelően helyettesíti az egészségügyi minisztert” - olvasható a Kormányszóvivői Iroda tegnapi közleményben.

Az egyébként orvosi diplomával rendelkező, ám gyógyítóként egy percig sem praktizáló Kóka János ideiglenes egészségügyi minisztersége akkor szűnik meg, amikor az átmeneti állapot. Molnár Lajos utódját a koalíciós szerződés alapján az SZDSZ  jelöli, egyes lapértesülések szerint erre jövő hét csütörtökön kerül sor. Kóka János, a párt elnöke ennél kevésbé konkrétan fogalmazott: abban bízik, hogy „napokon belül kijelölhető az utód, de az is elképzelhető, hogy egy-két hétig elhúzódik a megfelelő személy kiválasztása”.

Az MDF szerint közjogilag ugyan helyes, ám szakmailag felelőtlenség Kóka Jánosra bízni az Egészségügyi Minisztérium  ideiglenes irányítását. Hock Zoltán elnökhelyettes szerint az egészségügyi reform közepén súlyos károkat okozhat, ha egy olyan vezetőnek kell felelős döntéseket hoznia, aki a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot is vezeti, ráadásul frissen megválasztott pártelnökként az SZDSZ újjászervezésébe is belekezdett. Az ellenzéki politikus úgy véli, Kóka János nem „Superman”, hogy  ezt a három feladatot egyszerre jól ellássa.

Felelőssége hatalmas, mivel a minisztérium éppen azokon a modellszámításokon dolgozik, amelyek megalapozzák a több biztosítós egészségügyi rendszerre való áttérést. Kóka már csütörtökön jelezte: a munkába ő is beszáll, illetve olyan vezetőt fog jelölni a szaktárca élére, aki elkötelezett híve a több-biztosítós rendszernek.

Eközben a Magyar Kórházszövetség az aktuális egészségügyi problémára, a kórházátalakítás után kialakult helyzetre hívta fel a figyelmet tisztújító kongresszusán. A megválasztott új elnök, Varga Ferenc szerint méltánytalan, hogy a gyógyintézmények a meghatározott teljesítményvolumen-korláton (tvk) felül ellátott betegért nem kapnak pénzt az egészségpénztártól. A siófoki kórház igazgatója hangsúlyozta: azzal, hogy csökkentették aktív ágyaikat az intézmények, csökkent a teljesítmény-korlátuk mértéke is, így jóval kevesebb beteget láthatnak el, mint 2005-ben.

Továbbá a kényszerű leépítések miatt kevés a rendelkezésre álló szakorvos. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy júliustól - az uniós munkaerő-direktívának megfelelően - az ügyeleteket is át kell szervezni, hiszen az ügyeleti idő is teljes munkaidőnek számít, ami megnöveli a munkaerő-szükségletet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!