Hírek

2007.04.17. 17:40

Kiszúrtak tűzoltókat és rendőröket is

Tömegesen jelentik be munkavállalóikat és jelentik ki volt dolgozóikat a cégek

Bánky Bea

Tömegesen jelentik be munkavállalóikat és jelentik ki volt dolgozóikat a cégek, költségvetési intézmények, amióta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ellenőrzi az ingyenes egészségügyi ellátások igénybevételéhez szükséges jogviszony meglétét – közölte Molnár Barbara szóvivő.

A főiskolák és az egyetemek közül azonban még nem mindegyik adta le hallgatói listáját. Az érettségi és a felsőoktatási tanulmányok megkezdése közötti időben - az oktatási tárcával április elején kötött megállapodás értelmében - megmarad a diákok egészségbiztosítási jogviszonya. Ez a diákigazolvány érvényességén túl még 45 napig „él”. Utána annak az intézménynek kell bejelentie a nappali tagozatos hallgatót, ahová felvették.

Az egészségbiztosítási járulékot az APEH szedi, de az OEP gazdálkodik a befolyó összegekkel. Ezért is van szükség a bejelentésre. Máskülönben előfordulhat, hogy a szorgos járulékfizetők (alkalmazottak vagy vállalkozók), vagy valamely jogcímen (például tanulóként) mentesülők esetében is jogosulatlanságot jelezhet a biztosító rendszere.
Mint megírtuk, a taj-kártya felmutatása az orvosi rendelőkben e tekintetben eddig nem volt több, puszta formalitásnál. A felsőoktatási intézmények és a vállalatok bejelentési „lazaságának” nem is volt mindmáig komolyabb következménye.

A háziorvosok és a kórházak azonban április 1-je óta kapuőrök. Magyarán: kötelességük ellenőrizni páciensük jogosultságát taj-számuk alapján.

Igencsak meglepődött a napokban az a húsz fővárosi tűzoltó, aki fennakadt a rostán: háziorvosuk értesítette őket, hogy az OEP nyilvántartása alapján nincs is egészségbiztosítási jogviszonyuk. Egészségügyi ellátásra tehát nem jogosultak. A tűzoltó-parancsnokság szerint róluk még 1998-ban, a bejelentési kötelezettség bevezetésénél adtak információt a hivatalnak, s ezután történhetett valamilyen technikai zűr.

Soczkóné Farkasinszky Ildikó, az OEP főosztályvezetője közölte: valóban lehetséges, hogy az adatok felvételénél, vagy netán 2002-ben történt az adatvesztés, vagyis amikor a megyei pénztárak adatbázisát országossá rendezték. A BM-kórház rendelőintézetének vezetője, Dr. Szomolányi Gábor pedig arról tájékoztatott, hogy tíz háziorvosi praxisuk mintegy félezer betegnél jelzett ilyen problémát az elmúlt hetekben. Az érintettek között nem csak tűzoltók, hanem például rendőrök, és persze civilek is akadtak.

Az egészségpénztár ismét nyomatékosította: az érintetteknek idén még sem térítési kötelezettséggel, sem az ellátás megtagadásával nem kell számolniuk. Jövőre viszont „veszélybe kerülhet az ellátás térítésmentes igénybevételének lehetősége”. Magyarul: a szolgáltatásokat 2008-ban már teljes áron, saját zsebből kell kifizetni azoknak, akiknek rendezetlen a biztosítási jogviszonyukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!