Hírek

2007.04.12. 06:07

Ki fizeti ki a temetést?

Olvasónk közvetlen hozzátartozója meghalt. A temetést az elhunyt munkahelye rendezte meg, mondván, hogy ha a hagyaték megnyílik, az örökösök fizessék utólag a költségeket.

BAMA

A munkahely, azaz a cég vagy szervezet ez esetben úgynevezett hagyatéki hitelező. Ők a hagyatéki hitelezői eljárásban érvényesíthetik jogaikat – mondták el a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Ez a közjegyzői eljárás keretében zajlik. Amikor a közjegyző értesíti az örökösöket és a hitelezőket a hagyatéki eljárás időpontjáról, a hitelezők előállhatnak követelésükkel. A közjegyző hoz egy végzést, amely tartalmazza a döntést, hogyan oszlik el az örökség, és mennyit kell a hitelezőknek fizetni. Amennyiben az örökösöknek ez nem felel meg, a végzést bíróságon megtámadhatják.

Hogy a helyzetből mégse legyen jogi hercehurca, érdemes megegyezni a hitelezőkkel. Mondjuk ők kifizettek az általuk megrendelt temetésért egy bizonyos összeget, amelynek mi csak egy részét érezzük méltányosnak. Ilyenkor jó, ha tárgyalunk a dologról.

Előfordulhat, hogy egy hagyatéki hitelezői eljárásban feketén-fehéren kiderül: az elhunytnak nagyobb az adóssága, mint amekkora javakat maga után hagyott. Az örökösök rémüldöznek, hogy most ezt ki kell fizetniük. Az ügyvéd válasza: nem feltétlenül. Ha az örökös közjegyző előtt lemond a hagyatékról, akkor sem az adósságnak, sem a megmaradt javaknak nem lesz jogutódja. Ilyenkor minden az államra száll. Az viszont nem járható út, hogy csak a javakat akarjuk örökölni, az adósságot pedig nem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!