Hírek

2007.04.05. 17:54

Jelentősen nőtt a büdzsé járulékbevétele

A társadalombiztosítási kassza 78 milliárd forinttal nagyobb járulékbevételt könyvelhetett el a tavalyinál az első két hónap pénzforgalmi mérlege alapján.

Z. M.

A Pénzügyminisztérium adatai szerint a kimutatás kedvezőbb képet mutat még az ambiciózus idei előrejelzésnél is, mert a tb-alapoknál januárban 10,1, míg februárban 7,2 milliárddal haladták meg a tervezettet a saját bevételek. Ennek döntő részét a járulékbevételek teszik ki. Az eredményekkel igen elégedett Veres János is. A pénzügyminiszter úgy vélte, hogy „látható a szigorú tb-ellenőrzés hatása, többen felébredtek, hogy van járulékfizetési kötelezettségük”, ami az elért többlet egyik fő magyarázata lehet.

Az APEH adatai szerint az új minimum járulékalap ellenőrzéséből az első negyedévben már összejött 2,8 milliárd forint. A nyugdíjas vállalkozók kötelező járulékából 9, míg a munkavállalók egyéni járulékainak emeléséből újabb 220 milliárd forintos bevételnövekedést vártak. A járulékalap szélesítésétől 2007-ben mintegy 80 milliárd forint többletbevételt várt a kormány.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!