Hírek

2007.04.13. 09:13

Húzzunk hasznot a halálból

Belegondoltak már, mit éreznének, ha közeli hozzátartozójuk boncolási jegyzőkönyvét lobogtatná egy emeszpés vagy fideszes pártkatona? Hogy ez a kérdés költői? Nem, ma már nem az.

Stanga István

Emlékezetem szerint a mindszenti férfi halálának napján, csupán néhány órával a tragédia után, írtam le valami olyasmit, hogy jó lenne, ha a politika legalább az ilyen esetektől távol tartaná magát. Reméltem, hogy a józanság, a morál felülkerekedik a politikai haszonelvűségen. Az elmúlt napok történései azt bizonyítják, súlyosan tévedtem.

Nem akarom részletezni, mi minden elhangzott a sajnálatos eset kapcsán a pártok részéről. Volt itt bocsánatkérésre és lemondásra való felszólítás, nylvánosságra hozott beszélgetés, sajtótájékoztató- és nyilatkozatdömping, meglobogtatott kórbonctani jegyzőkönyv, és ki tudja, még mi minden. Hiányzott viszont a jó ízlés, az önmérséklet.

Meglehet, akadnak néhányan, akik szerint ez így természetes. Nekik azt javaslom, gondoljanak bele, mi lenne, ha valamely közeli hozzátartozójuk boncolási papírjaival szaladgálnának emeszpés vagy fideszes pártkatonák. Bizonyosan kikérnék maguknak, méghozzá teljes joggal.

Jó lenne hinni, hogy – legkésőbb az ügy vizsgálatának lezárultakor – a kedélyek is megnyugszanak. Tartok azonban attól, hogy erre semmilyen esély nincs. Bármilyen eredmény is születik, biztosak lehetünk abban, hogy valamelyik oldal elfogultságot, részrehajlást emleget majd. És persze, folytatódik az adok-kapok. 

Az ilyen és ehhez hasonló esetek tovább rombolják a politika, a politikusok tekintélyét. Ha ugyan lehet még azon valamit is rontani. Nem hiszem persze, hogy az egymással viaskodó pártokban nincsenek józan emberek. Csak az a kérdés, hogy miért nem ők hallatják a hangjukat. S miért azok, akiknek egy ember halála nem több, mint haszonnal kecsegtető üzlet

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!