Hírek

2007.04.20. 06:00

Hosszú lesz az út az EB-ig

Komoly feladat elé állíthatja a labdarúgó Európa-bajnokság megrendezése Lengyelországot és Ukrajnát. A szervezők ennek ellenére optimistán várják a 2012-es eseményt.

BAMA

Ezrek ünnepelték Ukrajnában és Lengyelországban, hogy a két szomszéd nyerte el szerdán a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogát. A fociünnepet azonban a következő öt évre fel kell függeszteniük: rengeteg munkára lesz szükség, ha az EB startjára megfelelő pályákkal, szállodákkal és utakkal akar kiállni a két szervező.

A nyitányt a tervek szerint a megújuló varsói Jubileumi Stadion (amely mellesleg Európa legnagyobb csencselőpiaca) helyén épülő pályán rendezik. A hetvenezres létesítményre addig 145 milliárd forintnyi összeget kívánnak költeni – vélhetően zlotyban, hiszen a beruházások Lengyelországot is tovább távolíthatják az állami pénzügyi szigortól, így az euró bevezetésétől. Annál is inkább, mivel a varsóin kívül a lengyel szervezők Gdanskban, Poznanban és Wroclaw-ban (tartalékként Krakkóban és Chorzów-ban) is meccseket szerveznek. Vagyis ezekben a városokban a torna fogadására alkalmas – legalább 30 ezer nézőt fedett ülőhelyen fogadó, számtalan biztonsági előírásnak megfelelő és tévéfelvételek készítésére alkalmas felszereléssel ellátott – stadionokat kell felépíteniük.

A munka ezzel korántsem ér véget. Jerzy Polaczek lengyel közlekedési miniszter éppen a cardiffi döntés előtt hat nappal jelentette be: a 26 milliárd eurósra (6400 milliárd forinta) becsült beruházás nagy részét európai uniós forrásokból fedezik. A tervek között találni repülőtérfejlesztést, útépítést, határátkelőfejlesztést is.

Ez annál is fontosabb, mivel a kupa helyszínei között nem elhanyagolható a távolság. Ha most rendeznék az Eb-t, komoly feladat elé állítanák azokat, akik a két ország helyszínei között próbálnának mozogni. Gdansk és a kelet-ukrajnai Donyeck közötti 1900 kilométeres (légvonalban a Budapest–Madrid útnak megfelelő) távolságon mindössze 23 kilométernyi autópálya épült eddig, az út gépkocsival, pihenő nélkül is majdnem egy napig tart. Vonattal cirka 30 órára becsülik a táv megtételét, repülővel pedig csak a Varsó–Kijev táv megtételére van egyelőre lehetőség.

Optimizmusból azonban Ukrajnában nincs hiány: „öt éven belül egy új országot építünk fel, és erre nincs is ennél jobb alkalom” – nyilatkozta Cardiffban Grigorij Szurkisz, a labdarúgó-szövetség elnöke. Erre szükség lehet, bár az mindenképpen jó pont, hogy az országban legalább lehet korszerű stadionokat találni. A donyecki és a dnyepropetrovszki létesítmények néhány hónapon belül elkészülnek. Az ukránoknak így a kijevi és a lvovi (tartaléknak az ogyesszai) pálya felújítása okozhat fejfájást – nem számítva természetesen az egyéb építkezéseket; utak, szállodák, a városok közötti közlekedés fejlesztését.

A nagyratörő tervek megvalósításával természetesen profitálhat a két ország összesen 85 millió lakója. A tegnapi német lapok azonban úgy látják, az Eb ukrajnai nyertese egészen más lesz: azok az oligarchák, akiknek „sikerül” elnyerni a többmilliárdos fejlesztések kivetelezését.
A lengyel fociélet kitisztulása is ábrándnak tűnik egyelőre, márpedig van mit helyrehozni. Az erőszakos futballhulligánokon kívül jelenleg egy bundabotrány uralja a terepet: eddig hetven játékost, bírót, klubalkalmazottat hallgattak ki, a kormány két hónapra felfüggesztette a labdarúgószövetség vezetését, két élvonalbeli klubot pedig nemrég a másodosztályba soroltak vissza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!