Hírek

2007.04.14. 08:03

Harc a nejlonzacskók ellen

Több európai ország néhány éven belül teljesen betilthatja a környezetromboló műanyag zacskók használatát. Magyarországon egy átlagos napon két és félmillió nejlonszatyrot visznek haza, és dobnak a szemétbe az emberek.

Németh Márk

Drasztikus lépésre szánta el magát több európai ország és számos világváros a környezetromboló műanyag zacskók elleni harc jegyében: teljesen betiltanák a használatukat. Franciaország 2010-re tervezi a szintetikus nejlontáskák tilalmát, míg Belgium francia ajkú tartományában, Vallóniában 2012-től nem tehetnék műanyag szatyorba a megvásárolt árukat a fogyasztók. Az amerikai nagyvárosok közül elsőként San Francisco önkormányzata tiltotta be a napokban a műanyag zacskók használatát a szupermarketekben és az illatszerboltokban.

Fél év múlva így a városban csak papírból, szövetből, vagy egyéb, biológiailag lebomló anyagokból készült zacskókat lehet használni az üzletekben. Írország a bolti reklámszatyrok adójának további emelésével próbálja visszaszorítani a környezetszennyező bevásárlótáskák használatát. A szigetországban pénzbírsággal, sőt akár szabadságvesztéssel is sújthatók azon boltok tulajdonosai, amelyekben ingyen adnak reklámszatyrot.

Ötven éve szennyezik a környezetet

Az élelmiszer tárolására szánt műanyag tasakokat 1957-ben vezették be az Egyesült Államokban, gyártásuk a hetvenes évek közepén vált tömegessé. A műanyag zacskók alapanyaga nyersolaj vagy földgáz, gyártásuk és használatuk után számos, az egészségre káros mérgező anyag keletkezik. Ezért is különösen ijesztő, hogy egyes becslések szerint évente 5-6 billió műanyag zacskót és -zsákot gyártottak világszerte, aminek 80 százalékát Észak-Amerikában és Nyugat-Európában használták fel. A nem lebomló tasakok évtizedekig szennyezik a környezetünket.

Hazánk a két évvel ezelőtt bevezetett termékdíjjal kívánja csökkenteni a magyar emberek által naponta hazavitt, és a szemétbe dobott körülbelül két és félmillió nejlon bevásárlózacskó számát. A hatályos szabályozás értelmében a kereskedőknek a műanyag táskák térfogatától függően darabonként 3-25 forint termékdíjat kell leróniuk. A befizetendő összeget azzal csökkenthetik a cégek, ha hasznosítják a keletkezett műanyaghulladékot, illetve ha környezetbarát, lebomló műanyagból készült bevásárló táskákat használnak.

A jövő évtől 12-ről 16 százalékra kell emelni a lebomló műanyagból készült zacskók arányát a kereskedőknek ahhoz, hogy részben mentesüljenek a termékdíj alól. Egy átlagos fogyasztó egyébként valószínűleg észre sem veszi a különbséget a lebomló és a nem lebomló polimerből készített bevásárló táska között, mivel mindkettő hasonló tapintású és ugyanúgy lehet rájuk nyomtatni.

A Környezetvédelmi Minisztérium szerint egyértelműen látszódik a hatása a darabalapú termékdíjnak. Bevezetése óta hazánkban is minden különösebb utánjárás nélkül hozzáférhetőek a környezetbarát műanyag bevásárló táskák, a korábban tapasztaltaktól eltérően. Több cég is megszerezte a „környezetbarát termék” emblémát, amit a szaktárca szerint garantáltan nem tettek volna, ha nincs a termékdíjas szabályozás. Tudomásuk szerint mára sok nagyobb cég használja az előírt arányban a lebomló szatyrokat, ezáltal mentesülve a darabalapú díj alól. A szaktárca azonban számszerűsített adatot nem tudott szolgáltatni arról, hogy a termékdíj bevezetése óta mennyivel csökkent az egy főre eső évi százdarabos nejlonzacskó-használat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!