Hírek

2007.04.28. 16:25

Hadi állapotok az észt fővárosban

Szombatra virradó reggelre is folytatódtak az észt fővárosban a csütörtökön kirobbant zavargások. Tallinban a rendfenntartók könnygázt és vízágyút is bevetettek, miután a randalírozó tömeg kövekkel és üvegekkel dobálta meg őket. A tüntetők barikádokat emeltek a Parlament épülete köré.

BAMA

Zavargások voltak a keleti országrészben lévő, többségében orosz ajkúak lakta Johvi városában is, ahol több száz fiatal autókat gyújtott fel. Az összecsapások eddigi mérlege: egy halott, 600 száz őrizetbevétel és jelentős anyagi kár. Az orosz állampolgárságú áldozat halálát vizsgálják a hatóságok, mivel eddig tisztázatlan körülmények között, egy szúróeszközzel ölték meg.

Tallinban csütörtök éjjel kezdődtek a rendbontások, amikor összecsaptak a rendőrökkel a II. világháborús szovjet emlékmű áthelyezése ellen tiltakozó tüntetők. A demonstrálók az Észtországban élő orosz nemzetiségűek a jobbközép kormánynak azt a tervét ellenzik, hogy a fővárosban lévő szovjet hősi emlékművet és a hozzá tartozó sírkertet a belvároson kívüli katonai temetőbe helyezik át. Az orosz felsőház az eset miatt nem kötelező érvényű szankciókkal fenyegette meg Észtországot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!