Hírek

2007.04.06. 17:28

Ha nincs alku, nincs munka

A jegykezelők, poggyászrakodók és rámpatisztek sztrájkja miatt tegnap 20 járatot töröltek. Ez kevesebb a vártnál, de így komoly zavarokat okoz.

Vég Márton

„A ferihegyi repülőtéren földi kiszolgálást végző Celebi Gh Kft. dolgozói szombaton délután fél háromkor befejezik a csütörtökön kezdett kétnapos munkabeszüntetést, de újabb sztrájkot hirdetnek, ha nem lesz megállapodás a bértárgyalásokon” – jelentette ki pénteken Csorba Attila.

A Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke hozzátette, hogy a sztrájk folytatásának időpontját még nem tűzték ki, de a török tulajdonú céggel folytatandó tárgyalásoknak sincs még időpontja. Csorba a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta, délelőtt is szívesen tárgyaltak volna a földi kiszolgálást biztosító Celebi vezetőivel, de azok inkább maguk hordták a csomagokat.

A sztrájk amúgy annak ellenére sikeresnek mondható, hogy a beharangozott 150 járat helyett csütörtökön öt, tegnap lapzártánkig az érintett 89 járatból tíz érkező és tíz induló gép nem szállt le, illetve fel. „Szombaton 16 induló és 18 érkező járatot érint a munkabeszüntetés, de azt még nem lehet tudni, hogy hányat törölnek a légitársaságok” – mondta tegnap Szollár Domokos. A Budapest Airport szóvivője hozzátette, hogy az utasoknak több órás késéssel is számolniuk kell.

Pénteken valamennyi járatát törölte az EasyJet, a Lufthansa és az Alitalia, de járatot volt kénytelen törölni a British Airways is. Utóbbi azonban jelezte utasainak, hogy más légitársaságok járataival – ha van üres hely és az utas hajlandó kifizetni a jegyárak közötti esetleges különbözetet – megpróbálják eljuttatni őket úticéljukhoz. A Malév utasainak ugyanakkor továbbra sem kell izgulniuk, hiszen a magyar vasmadarak biztosan és pontosan indulnak.

Kilóg a mérték, de jogos a követelés

A Celebinek 500 munkavállalója van és több mint 100 bérmunkást foglalkoztat. Az alkalmazottak bruttó átlagkeresete 2006-ban 341 ezer forint volt, ebbe azonban beletartozik a menedzsment magas jövedelme is. Egy egyszerű beosztott ugyanis 60.700 forintot visz haza egy hónapban a műszakpótlékkal együtt. A LIGA szakszervezet is támogatja a Celebi dolgozóinak bérkövetelését, holott annak mértéke kilóg az országos bérmegállapodás kereteiből.

A Ferihegy 2B, illetve az 1-es terminál lassan kezd hasonlatos lenni valamiféle modern, XXI. századi menekülttáborhoz. Egészen váratlan helyeken lehet ugyanis alvó emberekre bukkanni. Valaki nem bírta kivárni a gépére vonatkozó információkat és homlokkal egy asztalra dőlve szunyókált egy gyorsétteremben. A padok természetesen a szemfüleseknek jutottak. Egy angol család – akiknek londoni gépe valószínűleg csak vasárnap szállhat fel, de ezt ők még nem tudták – rotációs rendszert alkalmazott; amíg a családfő elnyúlva durmolt a padon, addig lánya és feleség uzsonnára elmajszolt egy-egy szendvicset. A férfi ébredése után a gyerek kereste meg a legkényelmesebb pozíciót.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy napközben végig jó idő volt, kellemesen sütött a nap, így a környező füves területekre nyugodtan ki lehetett heveredni egy kis napfürdőzésre. A ferihegyi éttermek, kávézók és újságárusok szintén köszönetet mondhatnak a sztrájkolóknak, hiszen a földön ragadt utasok előbb vagy utóbb mindenképpen megéheztek, illetve unalmukat sajtótermékekkel próbálták elűzni. „Azt mondták, hogy ebbe a sorba kell beállni ahhoz, hogy megtudjuk, mikor és mennyiért tudunk végül elutazni” – mondta egy kétségbeesett lány, aki Londonba akart volna eljutni. A sor azonban olyan hosszú volt, hogy a vége kint kígyózott a szabadban, így nem tudtuk meg, hogy végül milyen információhoz jutott a lány.

Mindez pedig azért van, mert a szakszervezetek 10 százalékos alapbéremelést követelnek, valamint szeretnék elérni, hogy a bérmunkásokat 105 ezer forint minimálbéren alkalmazza a Celebi. A cég azonban 4 százaléknál nem hajlandó többet adni, mert különben csődbe menne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!