Hírek

2007.04.03. 06:04

Főzve oktat az egészségre

Négy éve a híradós karriert hagyta ott, hogy főzhessen. Stahl Judit ma a legismertebb hazai háziasszony, aki újabban gyerekeket hív kuktának a konyhájába.

Dián Tamás

Sok szülő szerint a konyha veszélyes hely, ön pedig főzni csábítja a gyerekeket. Nem kockázatos ez?

– Ha az életkoruknak megfelelő feladatot adunk a kicsiknek, akkor nem. A tésztagyúrás, a habverés vagy a levesbe való csipetke elkészítése semmilyen rizikóval nem jár. A közös konyhai tevékenység olyan kaland, amely a család legifjabb tagjainak életre szóló élményt jelenthet. A gyerekeket minden érdekli, amit otthon látnak, ezért óriási örömmel segítenek bármiben: zöldséget pucolnak, ízesítenek, s közben nem csupán a félkész finomságokba, hanem az alkotás örömébe is belekóstolnak.

Stahl Judit

Született: 1968 november 26-án

Iskolái: Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendezés szak 1988-92.

Pályája: Az MTV szerkesztő riportere 1989-től, 1997-től 2002-ig a TV2-ben a Tények és a Jó estét, Magyarország műsorvezetője, a Páratlan c. műsor szerkesztője és műsorvezetője. 2004 óta a Stahl konyhája című műsor házigazdája.

Ráadásul a kuktáskodás otthonossá is teszi a gyerekek számára azt a helyiséget, ahol később majd önállóan kell helytállniuk. Szerintem itt kezdődik az igazi egészségre nevelés. Mert hiába vagyunk tisztában azzal, hogy manapság minden negyedik gyermek elhízott, attól még egyikük sem fog kevesebb cukrot és több zöldséget enni, csak mert ezt mondjuk neki. Ellenben ha a kicsik azt látják, hogy anya és apa rendre olívaolajat használ, köretként pedig párolt zöldséget készít, nincs is szükség meggyőzésre: az egészséges táplálkozás napi rutinná válik felnőttkorukban is.

– Az utóbbi időben mintha kampányt indított volna a régi fűszerek felfeldezéséért. A koriander vagy az édeskömény mennyire illeszthető a mai ízlésvilágba?

– Szerintem nagy sikerük lenne, ha az emberek ismernék az ízüket. Bizonyíték erre, hogy nemrég egy disznótoroson édesköményt használtam és nagy sikerem volt vele. A szomorú valóság azonban az, hogy szinte elfelejtettünk fűszerezni. Ha megkér egy mai tizenévest, soroljon fel különböző ízesítőket, a só, a bors és a paprika után már bajban lenne. Holott fűszerek nélkül főzni szerintem olyasmi, mint színek nélkül festeni. Ma már szerencsére lehet kapni friss fűszernövényeket, csak fel kellene fedezni ezeket.

Fogyókúrás világunkban lehet-e még bűntudat nélkül az ételkészítés és az evés szeretetéről beszélni?

– Tisztázzuk: én nem értek a fogyókúrához. Szeretek jókat főzni és jókat enni. Ha mindezt mértékkel teszi az ember, s úgy, hogy rendszeresen mozog, akkor szerintem nincs és nem is lehet baj. A gondok mindig akkor kezdődnek, ha valaki túlzásokba esik.

Iskolái: Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendezés szak 1988-92.

Pályája: Az MTV szerkesztő riportere 1989-től, 1997-től 2002-ig a TV2-ben a Tények és a Jó estét, Magyarország műsorvezetője, a Páratlan c. műsor szerkesztője és műsorvezetője. 2004 óta a Stahl konyhája című műsor házigazdája. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!