Hírek

2007.04.24. 04:53

Érvénytelen a végrendelet, hogyan öröklünk?

Olvasónk a törvényes örököse annak a vagyonnak, amelyet az örökhagyó végrendeletben rá és még két megjelölt szervezetre hagyott. A végrendelet azonban érvénytelen.

BAMA

Főszabály szerint az elhunyt végakaratát kell teljesíteni – mondták a Dr. Schneider Ügyvédi Irodában. Ha viszont érvénytelen a végrendelet, akkor ezt a közjegyzőnek a tárgyaláson kötelessége közölni. A fenti esetben a dokumentum azért nem érvényes, mert a géppel írt testamentumot az örökhagyón kívül két tanúnak alá kellett volna még írnia, ez viszont nem történt meg.

Ezt a végrendeletet úgy kell tekinteni, mintha az nem is jött volna létre – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában is. Ilyenkor  a törvényes öröklés rendje lép életbe. Más kérdés, hogy a törvényes örökös kijelentheti: ő tiszteletben tartja az elhunyt végakaratát, így az örökség kérdéses részéréről nevezettek javára lemond.

A törvényes örökös és a többi kedvezményezett egyezséget is köthet.
Az örökös úgy tudja, létezik későbbi végrendelet, amelyet viszont nem találnak. (Mindig az utolsó dokumentum az érvényes.) Ez a törvényes öröklés felőli döntés irányába billentheti el a mérleget, hiszen így a hagyaték eloszlásának ez a módja a legtisztább.

A döntést azonban, hogy a törvényes örökösre száll a hagyaték, a többi érintett megtámadhatja, mondván: alaki hiba ide vagy oda, az elhunyt végakarata a mérvadó. Ez esetben utólag születhet olyan döntés, hogy a végrendelet mégis érvényes. Az ítéletet ezután a törvényes örökös támadhatja meg, azzal a céllal, hogy mondják ki: a végrendelet érvénytelen.

Az osztozkodás közepette a közjegyző ideiglenesen átadhatja a hagyatékot a törvényes örökösnek. De dönthet úgy is, hogy ezt az eljárás lezártával teszi meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!