Hírek

2007.04.10. 06:41

Egynapos műtétek akár kórházon kívül

Májustól bővül az egynapos sebészeti ellátás, finanszírozására e héten pályázatot ír ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár

N. T. E.

Májustól bővül az egynapos sebészeti ellátás, finanszírozására e héten pályázatot ír ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár – értesült a Világgazdaság. A pályázaton azok az egészségügyi szolgáltatók vehetnek részt, amelyeknél az intézményátalakítás után a sebészeti vagy más műtétes szakmai kapacitások megszűnnek. Cél a lakosság közeli gyógyítás arányának növelése, a hozzáférhetőség javítása és a takarékos gyógyítás.

Az orvosi szakma már tíz éve kidolgozta az egynapos ellátás személyi és tárgyi feltételeinek rendszerét, s megalakult a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság is, de csak 2003-ban született meg az ennek műveléséről szóló kormányrendelet – mondta a Janecskó Mária, a társaság elnöke.1994 óta van lehetőség az egynapos ellátás finanszírozására, kezdetben kórházon belül látták el így a betegeket.

Később alakultak ki az e célra is szakosodott magánintézmények.
Jelenleg nyolc önálló egynapos ellátást nyújtó szolgáltatót finanszíroz az OEP, többségük magáncég. 33 orvos – többségük részállású –, öt asszisztens és négy nővér 14 ágyon végzi el az évi 1600–2000 közötti műtétet, a kft. az önkormányzattól vállalta át az intézmény működtetését.

Múlt év közepétől számos beavatkozás kikerült a kórházból. Ezek között van például a szemölcslevétel, a kisebb légúti betegségek, az izom- és gerincfájdalmak kezelése, a láb- és kézujjdeformitás sebészeti helyreállítása. Így bővült az egynapos sebészeti beavatkozások 150-féle gyógykezelést tartalmazó listája is. Egy múlt évi statisztika szerint éves szinten 300 ezer esetet láthattak volna el ilyen formában, ám csupán ötvenezerre került sor, a leggyakoribb – 63 százalék – a szülészeti-nőgyógyászati beavatkozás volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!