Hírek

2007.03.30. 05:50

Újabb sarc a vendéglátósoknak

Az éttermeknek és a szállodáknak havi 1741 forintot kell fizetniük havonta minden egyes televízó után. Az árakat ugyanakkor nem emelhetik, mert akkor elmaradnának a vendégek.

Tóth Marcella

Áprilistól újabb sarc terheli a szállodákat és az éttermeket. Az azonban még kérdéses, hogy végső soron a vendégek vagy a vendéglátósok fizetik-e a megnövekedett költségeket. A vasárnap életbe lépő szabályozás szerint minden a médiatörvényben meghatározott vendéglátóipari és más kereskedelmi egységben vagy nyilvános területen üzemeltett televízió után díjat kell fizetni. Ez alól csak azok a cégek mentesülnek, amelyek televízió forgalmazásával, bemutatásával foglalkoznak.

A televízió üzemben tartási díja alapesetben havi 967 forint, de a szállodáknak és a vendéglőknek ennek a háromszorosát, vagyis 2901 forintot kell fizetniük készülékenként. Az állam azonban az áprilistól decemberig terjedő időszakra átvállalja a díj negyven százalékát, így az érintetteknek készülékenként 1741 forintot kell leróniuk az adott hónapokra. A díjat az adóhatóság számlájára kell átutalni.

A jelenlegi osztályba sorolási rendelet a kétcsillagos szállodáknál már a vendégszobák felénél, három csillagtól felfelé pedig az összes vendégszobában kötelezően írja elő a televízió-készüléket. Tehát a vendég jogosan elvárja, hogy legyen a szobában TV. Félő azonban, hogy sok kis- és középvállalkozás nem tudja majd fizetni a háromszoros költséget – hangsúlyozta érdeklődésünkre Kopócsy Andrea, a Magyar Szállodaszövetség elnöke.

Elmondta: a jogszabály megalkotása előtt nem volt szakmai egyeztetés, a sajtóból szereztek tudomást a díj bevezetéséről. A szövetség lobbizásának eredménye, hogy figyelembe veszik a szállodák átlagos hatvan százalékos kihasználtságát, tehát csak a valóban használatban lévő készülékek után kell fizetni. Továbbra sincs viszont kategóriánkénti díjkülönbség, ami aránytalanul nagyobb megterhelés egy alacsonyabb kategóriájú, alacsonyabb szobaárral üzemelő szállodának.

A szállodák már a tavalyi, évközbeni áfaemelést sem tudták az árainkba beépíteni, egyrészt mert már megkötötték a 2006/2007-es évre szóló utazási irodás árszerződéseket. Másrészt a piac nem fogad el további árnövekedést, hiszen egyelőre még csökken és nem nő a külföldi vendégéjszakák száma. Mindennemű költségáthárítás üzletvesztést jelenthet. Így az üzemben tartási díjat sem valószínű, hogy át lehet terhelni a vendégekre – magyarázta Kopócsy Andrea.

Az is gondot jelent, hogy ugyanazért a szolgáltatásért három különböző díjat kell fizetni. Egy négycsillagos, kétszáz szobás szálloda például havi 350 ezret, azaz évi 4,2 millió forintot fizet majd üzemben tartási díjként. Emellett öt fizetős csatorna licencdíja évi körülbelül 2,5-4 millió, míg a szerzői jogdíj évi 1,5-2 millió forintba kerül.

„Elég nagy terhet jelent a szállodánknak a televízió üzemben tartási díj” – mondta el érdeklődésünkre Vozár Márton, a békéscsabai Hotel Fiumét üzemeltető Fiume Zrt. vezérigazgatója. A többletköltségeket ugyanakkor nem tudják áremeléssel ellensúlyozni, mert akkor elmaradnának a vendégek. Így a kedvezményeket tudják csak esetleg csökkenteni, pedig leginkább azokkal lehet a vendégeket a szállodákba csábítani.

A televízió üzemben tartási díja újabb sarc az egyébként is agyonterhelt vendéglátóiparnak – mondta el érdeklődésünkre Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Ez azért sem előnyös, mert minél magasabbak a vendéglátósok költségei, annál kevesebb embert tudnak foglalkoztatni. Háber Tamás szerint ugyanakkor a vendéglátás nem fogja, és nem is tudja áthárítani a többletköltséget a fogyasztókra. A fizetőképes kereslet ugyanis nagyon alacsony, ezért a vendégek elmaradnának az áremelés miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!