Hírek

2007.03.23. 16:18

Újabb illegális húsüzemet találtak

Egy bezárt strandon találtak három tonna romlott húst a hatóságok Budapesten

Z. H.

Pénteken Budapesten találtak illegális húsüzemet lakossági bejelentés alapján a fővárosi és Pest megyei állategészségügyi hatóság emberei – közölte Hajós Ádám, a területileg illetékes főállatorvos. A hatósági állatorvosok mintegy három tonnányi húst és húskészítményt foglaltak le, s elrendelték a megsemmisítését.

Noha az állategészségügyi szolgálat emberei már szerdán rábukkantak a főváros XVII. kerületében lévő illegális húsüzembe, de bejutni akkor nem tudtak, mivel nem engedték be őket, még rendőri kísérettel sem. Így tegnap rendőri segítséggel, házkutatási paranccsal jelentek meg ismét a helyszínen, és így jutottak be az illegális húsfeldolgozó üzembe.

A hatósági állatorvosokat – Hajós Ádám szavai szerint – „döbbenetes kép fogadta”. A húsüzem egy elhagyott, korábban bezárt strand területén működött. A fővárosi és Pest megyei főállatorvos szerint a higiéniai minimumot sem teljesítették a különböző húskészítmények előállításakor.

A hatósági állatorvosok úgynevezett előnyomott műbeleket is találtak különböző cégek emblémáival, amelyekbe töltötték volna a húsárút. Hajós Ádám elmondta:  hogy a szabályok szerint az illegálisan működő húsüzemre maximum három millió forintos bírságot szabhatnak ki.

De nem csak ez az egyetlen fogása volt a héten: szerdán Érden számolt fel az állategészségügyi igazgatóság egy illegális húsüzemet a húsvéti ellenőrzések során. Szintén a hét közepén bukkantak rá az ellenőrök egy ásotthalmi tanyán  egy illegális húsfeldolgozóra, ahol állati testrészeket, oszlásnak indult maradványokat találtak. A tanya tulajdonosa csütörtöki kihallgatásán azt állította, hogy kutyáinak főzte a húst. „Nem gondoltam, hogy ez lesz a dologból” – mondta a korábban hentesként dolgozó Karai János. Szavai szerint pár törött lábú disznót főztek meg, amelyet babérlevéllel és sóval ízesítettek az ebeknek. Paprikát, köménymagot és borsot azért nem találtak az ellenőrök, mert nem emberi fogyasztásra készítették a húst.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!