Hírek

2007.03.23. 06:05

Tízmilliárdos gáztartozás

Tízmilliárd forint gázszámlatartozást halmoztak fel a fogyasztók az év első három hónapjában. Ha valaki nem tudja kifizetni a csekket, érdemes felkeresnie a szolgáltatót, és közösen megoldást keresni a problémára.

Németh Márk – Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A szolgáltató hatvannapi nem fizetés esetén lekapcsolhatja a fogyasztót a rendszerről – fotó: Kallus György
[/caption]Közel tízmilliárd forinttal növekedett a gázfogyasztók adóssága az elmúlt három hónapban – mondta el érdeklődésünkre Molnár Gábor, a Magyar Gázipari Egyesülés igazgatója. Az év első hónapjaiban felhalmozott tartozás elsősorban annak a következménye, hogy a lakosságnál megszűnt az alanyi jogon járó gázártámogatás, s helyét átvette a rászorultsági elven alapuló kompenzáció. Molnár Gábor szerint nem azzal van a probléma, hogy a gázszolgáltatók túlszámláztak az enyhe tél miatt. Továbbra is bruttó 99 forint egy köbméter földgáz lakossági ára, de ehhez már nem mindenki kap támogatást. Az enyhe tél miatt tavalyhoz képest 15-20 százalékkal csökkent a fogyasztás. Ennek a kedvező hatását viszont nem érzékelik azok, akik átalánydíjat fizetnek. Molnár Gábor fontosnak tartotta leszögezni, hogy a gázszolgáltatók jogszerűen és a szerződéseiknek megfelelően küldik ki a gázszámlákat.

A részszámlázásos módszert választók az év során tizenegy részszámlát, s egy végszámlát kapnak. Ez utóbbin jelenik meg a tényleges éves gázfogyasztás és a korábban befizetett összegek különbsége. A fogyasztók évente egyszer írásban kérhetik, hogy az átalánydíjas fizetés helyett havi leolvasás alapján, vagyis a tényleges felhasználásnak megfelelően fizethessenek. Mindenképpen érdemes felvenniük a kapcsolatot a fogyasztóknak a szolgáltatók ügyfélszolgálatával, ha nem tudják befizetni a csekkeket. „Ha az aktuális számla kiegyenlítése okoz gondot a fogyasztónak, akkor kérés esetén, egyedi elbírálás után döntünk a részletfizetési lehetőség felajánlásáról” – tájékoztatta lapunkat Szalainé Papp Erzsébet, a Tigáz közüzemiszolgáltatás-igazgatója. Hozzátette: a könnyítés nem vonatkozik azokra, akik hónapok óta felhalmozott tartozásukat szeretnék így rendezni. Szintén egyedileg mérlegel és méltányossági alapon biztosít halasztást és részletfizetési lehetőséget a bajba került ügyfeleknek az Égáz-Dégáz Zrt. „Az érintett fogyasztó előéletét, fizetési hajlandóságát és szociális helyzetét vesszük figyelembe a döntésnél” – tájékoztatta lapunkat Iváncsics Sándor, az Égáz-Dégáz Zrt. ügyfélszolgálati igazgatója. Kockázatos sokáig nem fizetni a gázszámlákat, ugyanis a gáztörvény szerint hatvan nap után a szolgáltató lekapcsolhatja a fogyasztót a rendszerről.

Ekkor általában leszerelik a gázmérőt, elvágják a vezetéket, vagy a gázvezetékbe egy elzáró szerelvényt építenek be. Ha újra szeretne gázt használni a megbüntetett fogyasztó, mélyen a zsebébe kell nyúlnia: a tartozásán felül a kikapcsolás és a visszacsatlakozás költségét is neki kell állnia. Ez esetenként a tízezres nagyságrendtől egészen százezer forintig terjedhet. Talán éppen a hatalmas költségek miatt a késlekedő ügyfelek zöme még a kikapcsolás előtt rendezi tartozását. Az Égáz-Dégáznál például csupán a nemfizetők tíz százalékánál zárták el a gázcsapokat.

Március 31-ig lehet igényelni a támogatást

Még mindig nem késő igényelni a gázár-, illetve a távhőfogyasztási támogatást. Aki március 31-ig beküldi az igénylőlapokat, az január elsejéig visszamenőlegesen megkapja a támogatást. Február 15-étől módosult az öregségi nyugdíjminimum, így emelkedett a gázár-, illetve távhő-kompenzáció felső jövedelmi határa is.

Február eleji adatok szerint eddig 1 millió 996 ezren kértek támogatást, s 1 millió 596 ezer család jogosultságát állapították meg. Negyven százalékuk a legmagasabb támogatásban részesül. Több mint húszezren kaptak elutasító határozatot a meghatározott limitnél magasabb jövedelmük miatt.

Február eleji adatok szerint eddig 1 millió 996 ezren kértek támogatást, s 1 millió 596 ezer család jogosultságát állapították meg. Negyven százalékuk a legmagasabb támogatásban részesül. Több mint húszezren kaptak elutasító határozatot a meghatározott limitnél magasabb jövedelmük miatt. A szolgáltató hatvannapi nem fizetés esetén lekapcsolhatja a fogyasztót a rendszerről – fotó: Kallus György -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!