Hírek

2007.03.05. 17:46

Terítéken a fogyasztóvédelem

Külön eseti bizottság foglalkozna a parlamentben a fogyasztóvédelmi kérdésekkel

Vég Márton

Elfogadta az országgyűlés azt a szocialista javaslatot, amely szerint külön eseti bizottság foglalkozna a parlamentben a fogyasztóvédelmi kérdésekkel. A 22 tagú testület elnökét az MSZP adja, de a kormánypártok és az ellenzék azonos számú képviselőt delegálhatnak.

„Elsőként a vonatkozó törvényeket tekintjük át, és ha szükséges, akkor módosításukra teszünk javaslatot. Emellett áttekintjük a fogyasztóvédelem szervezeti működését is” – mondta lapunknak Alexa György. A bizottság szocialista elnöke hozzátette: nincsenek illúziói azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz a kormány kritizálására fogja felhasználni a testületet. Ezt támasztja alá Selmeczi Gabriella fideszes képviselő korábbi nyilatkozata is, mely szerint a fogyasztóvédelem megerősítése érdekében tett minden lépés fontos, de „ha valamit nem tudsz megoldani, akkor hozz létre egy bizottságot”.

„Mi korábban már egy parlamenti vitanap megtartását is kezdeményeztük a fogyasztóvédelemről, de az eseti bizottság megalakulásának is örülünk, hiszen korábban nem volt még ilyen előkelő helyen kezelve a téma” – mondta lapunknak Baranovszky György. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke azonban kifejezte reményét, hogy a testület politikus tagjai nem csak a nyilvánosság előtti szereplésnek egy újabb lehetőségét látják majd a bizottsági munkában.

A bizottság létrehozását elsősorban a közelmúltban a szokásosnál nagyobb méreteket öltő élelmiszerbotrányok motiválták. Emlékezetes a tavaly decemberi eset, amikor a M.E.G.A. Trade cégcsoport törökbálinti, vecsési, üllői és gyáli raktáraiban több száz tonna lejárt szavatosságú, átcímkézett terméket találtak, amelyekből az ország több mint 1200 üzletébe szállítottak.

Közben tegnap elkezdődött a Zöld Kommandó nevet viselő akciósorozat, amelyet az illegális szemétlerakók ellen indított a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. „A rendőrséggel, a polgárőrséggel, a határőrséggel, és a Vám- és Pénzügyőrséggel együttműködve egész évben zajlanak majd az ellenőrzések, a kommandó listáján egyelőre 200 helyszín szerepel” – mondta Kovács Kálmán.

A szaktárca államtitkára hozzátette, hogy az egész ország területén felmérik az illegálisan lerakott szemetet, a lerakásra alkalmas helyszíneket, és felelősségre vonják az ebben közreműködő személyeket és vállalkozásokat. Mint emlékezetes, január közepén 4800 tonna bálázott, Németországból származó szemetet találtak az országban 19 különböző helyszínen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!