Hírek

2007.03.22. 07:35

Szégyentábla bírság helyett

Nyilvánosan megszégyenítenék a hatóságok azokat a boltokat, amelyeket romlott termékek árusításán kapnak az ellenőrök. Egy készülő törvénytervezet szerint a vétkes üzletek ajtajára ki kellene írni, milyen előírásokat sértettek meg.

Németh Márk

Szigorúbban büntetné a rossz minőségű, fogyasztásra alkalmatlan élelmiszereket árusító boltokat a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium előkészítés alatt álló törvénytervezete, amelyet leghamarabb ősszel tárgyalhat a parlament. A tervek szerint harminc napra azonnal felfüggesztenék az ehetetlen termékeket áruló üzleteket. Ráadásul még egy szégyentáblát is elhelyeznének a vétkesek ajtajára, ami tájékoztatná a vevőket arról, hogy pontosan milyen előírásokat sértett meg az adott élelmiszerbolt. A fogyasztók az információk birtokában könnyebben eldönthetnék, hogy kívánnak-e abban az üzletben vásárolni, ahol rothadó húst árultak korábban.

Ha visszaesővé válik egy üzlet, és ismételten romlott termékekkel bukik le az ellenőrzés során, akkor egyből hatvan napra bezárnák. Legsúlyosabb büntetésként pedig egy évre bevonnák a szabálysértők működési engedélyét. Mindkét esetben járna a szégyentábla is a büntetés mellé.

Illegális húsüzemeket buktattak le a hatóságok

Ötven kilogramm kolbászt és közel hat mázsa egyéb húst foglaltak le a napokban egy érdi illegális húsüzemben az állategészségügyi hatóságok a húsvéti razziasorozat keretében. Az üzemben a tulajdonos engedély nélkül gyártott különböző húskészítményeket, emellett a hús füstölésére is volt alkalmas helyisége. Az illegális húsgyárhoz egy teljesen legálisan működő hentesbolt is tartozott.

Az ellenőrök elrendelték a lefoglalt élelmiszerek azonnali megsemmisítését. Csongrádban is illegális húsfeldolgozóra bukkantak egy ásotthalmi tanyán. Itt a megyei rendőrkapitányság munkatársai különféle állati testrészeket, oszlásnak indult maradványokat észleltek. Jelenleg még vizsgálják, hogy milyen célból ölték le és dolgozták fel az állatokat, illetve azt, hogy forgalomba kerültek-e a készítmények.

A vétkes boltok megbélyegzését azért látja szükségesnek a földművelésügyi tárca, mert az elmúlt időszak eseményei, a sorozatban ismétlődő élelmiszerbotrányok egyértelműen bebizonyították, hogy a pénzbírságnak szinte semmilyen visszatartó ereje nincs. Ezért valóban elrettentő eszközöket – mint például a nyilvánosságot – kell bevetni – mondta Süth Miklós országos főállatorvos.

A jelenleg meglévő szankciók valóban hatékonyabban működhetnek a nyilvánosság bevonásával – véli Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Fontosnak tartja azonban, hogy az alkalmazott büntetés, és a nyilvánosság is arányos legyen a vétséggel. Magyarán: egy doboz romlott joghurt miatt ne lehessen bezárni és megbélyegezni egy üzletet. A kereskedelmi szövetség főtitkára szerint nem minden esetben a boltot kellene büntetni. A minőségi problémák jelentős részéért ugyanis eddig nem a kereskedelmi egységek, hanem a gyártók, termelők vagy a szállítók voltak a felelősek. Mint például a hírhedt M.E.G.A Trade, valamint a közelmúltban lebukott Treff Kft. romlott élelmiszerei és átcímkézett termékei esetében.

Az ellenőrök elrendelték a lefoglalt élelmiszerek azonnali megsemmisítését. Csongrádban is illegális húsfeldolgozóra bukkantak egy ásotthalmi tanyán. Itt a megyei rendőrkapitányság munkatársai különféle állati testrészeket, oszlásnak indult maradványokat észleltek. Jelenleg még vizsgálják, hogy milyen célból ölték le és dolgozták fel az állatokat, illetve azt, hogy forgalomba kerültek-e a készítmények. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!