Hírek

2007.03.19. 16:38

Önerő nélkül is lehet pályázni energiatakarékos technológiákra

A gazdasági tárca internetes tájékoztató fórumot indított hétfőn a www.gkm.gov.hu címen a 2007-es lakossági energiatakarékossági pályázatról. A honlapon feltett kérdésekre egy szakemberekből álló csapat válaszol. A részletes kiírást március 31-ig közzéteszi a tárca, s április 10-étől lehet majd beadni a pályázatokat.

T. M.

Idén a korábbi két program helyett összevont formában, egy pályázat keretében lehet támogatást kérni a régi nyílászárók cseréjére, utólagos hőszigetelésre, melegvíz- és fűtéskorszerűsítésre, valamint a megújuló energiaforrások használatára, így például napkollektorok beüzemelésére vagy hőszivattyúk beszerzésére. Tavalyhoz képest fontos változás viszont, hogy a felére, harmincról tizenöt százalékra csökken a vissza nem térítendő állami támogatás mértéke. Egy pályázó legfeljebb 265 ezer forintot kaphat. A költségek fennmaradó nyolcvanöt százalékát viszont nemcsak önerőből, hanem a tárca által indított kedvezményes hitelből is lehet fedezni. A hitel kamata jelenleg 6,4 százalék, a futamideje pedig legalább öt, legfeljebb húsz év.

Az energia-takarékossági beruházási támogatás mellé maximum másfél millió forint hitelt lehet igényelni. A megújuló energiaforrások beszerzéséhez legfeljebb 3 millió 735 ezer forint hitel jár. Azoknak sem kell csüggedniük, akiknek nem jut a támogatásból: ők nagyobb összegű, 1 millió 765 ezer, illetve négymillió forint hitelt kaphatnak a beruházás száz százaléka erejéig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!