Hírek

2007.03.12. 17:30

Népszavazást akar Orbán a napidíjról és a vizitdíjról

A vizitdíjról „újraformulázott kérdést" és a kórházi napidíjról is külön kérdést bocsátana népszavazásra a Fidesz

E. Cs.

A vizitdíjról „újraformulázott kérdést" és a kórházi napidíjról is külön kérdést bocsátana népszavazásra a Fidesz – jelentette be Orbán Viktor pártelnök tegnapi sajtótájékoztatóján. Az Országos Választási Bizottság korábban azzal az indokkal utasította el a kezdeményezést, hogy a költségvetésben és a kormányprogramban szereplő már kérdésekben nem lehet népszavazást tartani. A vizitdíjjal kapcsolatos kérdésüket úgy alakítják át, hogy az a következő évekre vonatkozzon.

A két új kérdésben Orbán arra kérte az OVB-t, hogy minél hamarabb döntsön a kezdeményezésről. Szerinte az Alkotmánybíróság múlt heti döntésének van még egy tanulsága: az, hogy egy demokráciában általában a demokratáknak van igazuk. „Nem lehetséges, hogy egy kormány azt képviselje, hogy nincs más alternatíva” – fogalmazott. „A népszavazás azt jelenti, hogy van más út, van más megoldás. Tandíj, vizitdíj, kórházi napidíj. A népszavazás erős Magyarországhoz vezető út egyik fontos állomása” – fogalmazott a polgári kormány miniszterelnöke. „Nem kell félni, nem fog fájni” – javasolta azoknak, akiknek kétségeik vannak.

Magyarország azért gyenge ország, mert azt az irányt, amerre haladunk, nem magyar emberek jelölték ki – mondta a Fidesz elnöke, majd hozzátette: azt szeretnék, ha értelmes vita nyílna az ország jövőjét érintő kérdésekről. Orbán szerint a népszavazás most „pótolhatja azt, amit elvettek az emberektől”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!