Hírek

2007.03.22. 18:05

Mégsem korlátozzák a szabad orvos- és kórházválasztást

A betegek orvos- és kórházválasztási lehetőségét nem korlátozza az április elsejétől életbe lépő új beutalási rend, a gyógyintézményekre viszont feltétel nélküli ellátási kötelezettséget ró – nyilatkozta Falus Ferenc országos tisztifőorvos a Népszabadságnak.

Bánky B.

A korábbi hírekkel ellentétben így a betegek továbbra is szabadon dönthetnek arról, a területileg illetékes kórházban vagy szakrendelőben szeretnének-e gyógyulni vagy egy másik intézményhez ragaszkodnak. Utóbbi esetben a háziorvos beutalója felértékelődik – a beavatkozás, műtét árának 30 százalékával, legfeljebb 100 ezer forinttal – hiszen a családorvos „engedélye” nélkül érkezőknek ennyit kell fizetniük ellátásukért.

A háziorvosok az esetek többségében eddig is a legközelebbi, azaz a megyei kórházba, szakrendelőbe irányították pácienseiket Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója szerint. Speciális kezelés esetén viszont gyakran a bizalmi elv érvényesült (egy dunántúli városban élő háziorvos például a szívbetegeit leggyakrabban az országos intézetbe küldte, ahol korábbi évfolyamtársa dolgozott). Erre továbbra is joga lesz a háziorvosnak, ám ezután egyeztetnie kell az intézménnyel: fogadják-e betegét. Az egészségbiztosító ugyanis nem finanszíroz korlátlan mennyiségű kezelést és operációt, így a kórházak, ha már „feltöltötték” kvótájukat területi betegekkel, rovásukra nem kötelezhetők arra, hogy vállalják a „kívülről érkezők” kezelését.

Az egészségbiztosító adatai szerint a betegek ötödét nem a lakásához közeli intézményben kezelik. A Pest megyei kórházak például a körzetükhöz tartozóknak mindössze 43 százalékát látják el, ennek oda valószínűleg az, hogy az ingázóknak kényelmesebb, ha rokonukat fővárosi munkahelyükhöz közeli kórházban kezelik fekvőbetegként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!