Hírek

2007.03.25. 17:17

Megelégedett ünneplők

Az Európai Unió állam- és kormányfői vasárnap elfogadták a szervezet elmúlt ötven évére visszatekintő és az elkövetkező időszak legfőbb feladatait meghatározó, ünnepélyes Berlini Nyilatkozatot.

Csák Elemér

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Történelmi évforduló, történelmi helyszínen. Angela Merkel német kancellár, az ünnepség háziasszonya közös fotón a tagországok vezetőivel.
[/caption]Berlinben az egykori fegyvertárból lett Német Történeti Múzeumban a tagországok vezetői – köztük Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök – jelenlétében az EU soros elnöki tisztét betöltő Angela Merkel német kancellár, valamint az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Durao Barroso és az Európai Parlament részéről Hans-Gert Pöttering elnök írta alá az unió elődjét alapító Római Szerződés 50. évfordulójának napján született dokumentumot. A történelminek minősített nyilatkozat számos kompromisszumot tükröz. Konkrétan nem beszél az alkotmányról, ehelyett az Európai Unió számára egy megújított, közös alapot sürget. Nem foglalkozik konkrétan a bővítés további menetével, ehelyett az unió nyitottságának fenntartása mellett emel szót.

Az alapítás óta eltelt ötven évre visszatekintve a dokumentum hangsúlyozza az európai egyesülés szerepét a béke és a jólét megteremtésében, a demokrácia és a jogállamiság megszilárdításában. Kiemeli annak jelentőségét, hogy végérvényesen megszűnt Európa természetellenes megosztottsága, s ezért köszönetet mond Kelet- és Közép-Európa szabadságszerető erőinek.

A huszonhét tagú szervezet előtt álló legnagyobb kihívások kapcsán a dokumentum hangsúlyozza, hogy azok túllépnek a nemzeti határokon, s e kihívásokra az unió csakis együttesen adhatja meg a választ. A legfőbb kihívások között említi a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás biztosítását, a terrorizmus és a szervezett bűnözés, továbbá az illegális bevándorlás elleni harcot. Hangsúlyozza továbbá az alapvető emberi, illetve szabadságjogok védelmét, s rámutat: a fajüldözés és az idegenellenesség soha többé nem kaphat esélyt.

Tekintélyes értelmiségiek: nincs mit ünnepelni!

Nincs mit ünnepelni! Kritikus levelet írt az ötvenedik évfordulóját ünneplő Európai Unió vezető politikusainak tekintélyes értelmiségiek egy csoportja. Azonnali lépéseket követelnek az afrikai Darfúr térségében zajló humanitárius katasztrófa leállítására. A levél a vezető európai napilapokban egyszerre jelent meg, és javaslatokat is tartalmaz: az Unió szankciókat vezessen be a szudáni politikusok ellen, ne léphessenek Európa területére, fagyasszák be európai bankszámláikat. XVI. Benedek pápa ugyancsak kritikusan nyilatkozott, mert a nyilatkozatban nem tesznek említést Istenről és a keresztény gyökerekről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!