Hírek

2007.03.03. 05:24

Már megint dolgoztat a főnököm a hétvégén

Olvasónknak főnöke utasítására túlóráznia kell. A cég ugyanis költözik, és őt is odarendelték a telephelyre segíteni. Mondván: szükség van a szakértelmére.

Rados Virág

Túlmunkát a munkáltató a munka törvénykönyve szerint csak különösen indokolt esetben rendelhet el. Ez semmiképpen nem jelenti például azt, hogy akár mindennap kötelesek vagyunk tovább dolgozni – mondta el ügyvéd szakértőnk. A munkaszüneti napon végzendő munkát még az előbbinél is szigorúbb indokkal kell alátámasztani.

Ragaszkodjunk hozzá, hogy a kötelezésről írásos dokumentum szülessen. Ezzel alkalomadtán bizonyíthatjuk: nem saját jószántunkból vállaltunk túlmunkát, hanem főnökünk utasított rá bennünket.

Az elévülési idő három év. Ez időn belül érvényesíthetjük igényünket, hogy a túlmunka ellenértékét kifizessék nekünk.

Jogaink védelmében munkaügyi bírósághoz fordulhatunk. Ám mielőtt rászánjuk magunkat erre a lépésre, alaposan tanulmányozzuk át munkaszerződésünket – tanácsolja a jogi szakember. A munkáltatónál lévő, minket érintő dokumentumok tartalmával ugyancsak legyünk tisztában. Ilyen lehet például a kollektív szerződés, a különböző belső szabályzatok.

Előfordul, hogy a letöltendő munkaidőt úgynevezett munkaidőkeretben határozzák meg. Ez esetben a munkaidőt és a szabadnapokat főnökünk osztja el, amiről szintén tájékoztatnia kell bennünket.
Legjobb megállapodni a főnökkel, de éreztetni vele: ami jár, az jár. A túlmunka ellenértékét ki kell fizetni. Ha határozottak, ám higgadtak vagyunk, nem csinálnak belőlünk áldozatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!