Hírek

2007.03.01. 16:35

Kecskeméti húsbotrány: virslizés az éjszakában

Zártöréssel és átcímkézéssel is gyarapodott a törvénytelenségek listája, miután egy kecskeméti húsboltban szerdán délután több mázsányi romlott húst találtak.

Takács Valentina

Tovább dagad a romlott hús körüli botrány Kecskeméten. Három embert őrizetbe vett a rendőrség tegnapra virradóra. Az előzmények: szerda délután az állategészségügynek szinte egy időben szólt az ÁNTSZ és egy informátor arról, hogy gyanús húsok vannak az egyik belvárosi üzletben.

A helyszínen több mázsa romlott húst találtak, amit el is szállítottak a gyepmesteri telepre. Molnár Zoltán Bács-Kiskun megyei főállatorvostól megtudtuk: ekkor fogant meg a gyanú, hogy a vállalkozás körül egyéb gondok is lehetnek, ezért az állategészégügy vizsgálódni kezdett a tulajdonos városszéli raktárában is. Közben azonban este lett, és a bolthoz hasonlóan a raktárat is leplombálták azzal az elhatározással, hogy reggel folytatják a munkát.

Este tíz óra körül azonban ismét jelentkezett az informátor, és figyelmeztette az állategészségügyet, hogy éppen most törik fel a raktárban a zárat. A hatóság erre riasztotta a rendőröket, akik a helyszínen három embert tettenértek, amint éppen egy teherautónyi fagyasztott virslit próbáltak kicsempészni a feltört raktárból.

Mindhármukat őrizetbe vették. A rendőrség tájékoztatása szerint kettőt közülük már elengedtek, ők szabadlábon védekezhetnek a vizsgálat alatt, de a harmadiknak az előzetes letartóztatását kéri a vizsgálati osztály. Információink szerint ő valójában a tulajdonos, de a rendőrség ezt nem erősítette meg.

Az állategészségügy tegnap folytatta a munkát a raktárban, ahol egyébként az átcímkézés minden kellékét megtalálták. Újabb tekintélyes mennyiségű – nagyjából hétszáz kiló – egyértelműen romlott árura akadtak, ami szintén a gyepmesteri telepen vagy a solti ATEV-nél köt majd ki. Ezen kívül az egyéb húskészítményeket és élelmiszereket bakteriológiai vizsgálatnak vetik alá, hogy kiderüljön, veszélyesek-e az ember egészségére. A raktárban találtak még fagyasztott, átcímkézett libamájat, lejárt minőségű élelmiszerereket, illetve olyan kolbászt, aminek esetében felmerül a hamisítás gyanúja. Az épületben ugyanis jó nevű cégek olyan címkéire is rábukkantak, amiket azok egyébként a saját kolbászféléikre tesznek rá.

A kecskeméti Dobó körúti boltban lefoglalt, állati fogyasztásra is alkalmatlan húsokat és húskészítményeket a Mentsvár az Állatokért Alapítvány szállította el. Az alapítvány telephelyén már várták a szállítmányt a solti fehérjefeldolgozó teherautói és azonnal a megsemmisítőbe vitték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!