Hírek

2007.03.14. 10:00

Hamarosan döntés az amerikai vízumról?

Göncz Kinga jó esélyt lát arra, hogy egy-két hónapon belül módosítják az amerikai vízumszabályokat. Erről a külügyminiszter szerdán reggel beszélt a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

BAMA

Az Amerikai Egyesült Államok filozófiát vált vízumügyben: eddig elsősorban a gazdasági menekültekkel szemben védték magukat, most a biztonságpolitikai kérdéseket helyezik előtérbe - közölte a magyar diplomácia vezetője. Hozzátette: Magyarországnak ez a váltás kedvező. Göncz Kinga szerint "jó remény van arra, hogy egy-két hónapon belül elfogadják ezeket a változásokat". Mint mondta, Magyarországnak is kell bizonyos dolgokat teljesítenie, például "a túltartózkodási ráta" területén, azaz, hogy nagyon sok magyar marad kint a vízum lejárta után is az Egyesült Államokban.

George Bush amerikai elnök tavaly novemberben jelentette be, hogy a kongresszussal közösen bizonyos változásokon dolgoznak, amelyekkel egyes országok számára lehetővé teszik a vízumkényszer könnyítését. 2007 január végén washingtoni szenátorok törvényjavaslatot nyújtottak be az amerikai vízumpolitika megváltoztatásáról, amely a vízummentességi körbe tartozó országok körének kibővítése révén Magyarországot is érinti.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!