Hírek

2007.03.29. 06:27

Érdemes törvényessé tenni a feketén szerzett jövedelmet

Hasznos lehet, ha az adózó még az ellenőrzésre kiválasztás előtt kimenekíti vagyonát

BAMA

A vagyonosodási vizsgálatokat akkor lehet a legkönnyebben megúszni, ha a megelőzésre elegendő figyelmet fordítanak a magánszemélyek – állítják a szakértők. A legjobb megelőzés természetesen a törvényes út, de a korábbi botlásokat is helyre lehet hozni: érdemes például előre gondoskodni az esetleges feketén szerzett jövedelem legalizálásáról. Vannak „trükkök”, amelyekkel rendbe lehet tenni a vizsgálat előtt a számokat a jogszabályok engedte kereteken belül – írja a manager magazin.

„Adókímélő” megoldás lehet a saját néven bejelentett ingó vagy ingatlanvagyon, iroda vagy autó bérbeadása a cég részére. Vannak, akik némi költséget is vállalva fehérítenek, azaz inkább kifizetik az ajándékozáshoz kapcsolódó illetéket, esetleg önrevíziót készítenek. Ennek előnye, hogy az önellenőrzési pótlék megfizetése után már pótlékmentesen és részletekben be lehet fizetni a be nem vallott jövedelmek adóterheit. Önrevízióval azonban, csak a vizsgálat megkezdéséig lehet élni, aki már idézést kapott, erről lekésett.

Nem feltétlenül etikus adótanácsadói javaslat, de hasznos az előzetes vagyonmentés. A magánszemély tulajdonából érdemes kimenekíteni minden vagyonelemet olyan társaságokba, amelyektől nem lehet azt elvonni. Ám ezt is csak a vizsgálat megkezdése előtt lehet elvégezni, utána már fedezetelvonásnak, vagyis bűncselekménynek számít. Az APEH munkatársai ugyanis főleg azt kérdezik az adózótól, mije van most, nem azt, hogy mije volt időközben. Ha pedig a vizsgálat előtt a vagyonos ember „elajándékozta” vagy éppen alacsony áron elkótyavetyélte vagyontárgyait, akkor azt már nem lehet szankcionálni, amit pedig a törvény nem tilt, az legális eszköz.

Természetesen, ha a vizsgálat már megkezdődött, akkor a vagyonelvonási célból megkötött ajándékozási és adásvételi szerződések megtámadhatók, érvénytelennek nyilváníthatók. Olykor a bíróságnak kell mérlegelni, van-e ok-okozati összefüggés. Vagyis az adózó azért ajándékozott, mert fedezetet szeretett volna elvonni, vagy csak valóban eluralkodott rajta a felebaráti szeretet.

A vizsgálat során a szakértők szerint nem kell attól félni, hogy az adóhatóságnál rosszul jön ki, ha az adózó ügyvéddel, adószakértővel érkezik. Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke szerint a vizsgálat megindulásakor érdemes hozzértő adószakértőt felkeresni. Sőt, adott esetben ügyvéd sem árt, ha jogi kérdést is érinthet a vizsgálat (például olyan kétes ügyleteket, amelyek nem évültek el). Kocsis Zoltán, a Dr. Vilmányi Ügyvédi Iroda szaktanácsadója szerint az APEH is örül, ha „írástudókkal van kapcsolatban”. A szakértők végignézik a magánszemély és cége(i) dokumentációit, átvilágítják, s felkészítik az adózót a kérdőívre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!