Hírek

2007.03.12. 07:44

Elvárt adó, váratlan agyrémek

Egyes hírek szerint mindazok, akiknek tartoznak az APEH-nek, nem kapnák vissza az év első két hónapjában befizetett elvárt adójukat, hiába törlik el visszamenőlegesen is az ide vonatkozó jogszabályt.

Stanga István

Mint ismert, az Alkotmánybíróság február végén alkotmányellenesnek találta az új adónemet, azaz az elvárt adót. Amíg ezt a döntést borítékolni lehetett (hogyan lehet be sem folyt összegek után adózni?), azt már kevésbé, amit a pénzügyminiszter ez ügyben nyilatkozott.

Veres János tudniillik azt mondta, mivel az Ab csak a kihirdetés napjától semmisített meg a jogszabályt (február 27.), így azt januárra és februárra természetesen be kell(ett) fizetni.

Ez az álláspont persze, ritka nagy hülyeség. Ha valami február végén alkotmányellenes, az januárban és február elején is az. Nem csoda hát, hogy a pénzügyminiszter is visszakozott, így az Országgyűlés ma dönthet az említett jogszabály visszamenőleges hatályon kívül helyezéséről. (Ezt nyilvánvalóan meg is teszik.)

No, már most, hogy melyik pénzügyminisztériumi ember agyából pattant ki ez a „nem fizetjük vissza, ha tartozol” című ötlet, nem tudni. Az viszont biztos, hogy ebből megint anyázás és jogviták lesznek. Nem elegáns, sőt, mi több, meggyőződésem szerint nem is jogszerű.

Hogy az ilyen agyrémek nem túlzottan növelik a pénzügyi tárca, ezen keresztül az egész kormányzat népszerűségét, az egy dolog. Ennél fontosabb a rossz példa felmutatása. Mert hát milyen alapon is várok el bárkitől jogkövető magatartást, ha én vagyok az első, aki tojok arra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!