Hírek

2007.03.22. 13:57

Először a szót viszik, aztán a cuccukat

Akár kormányról, akár ellenzékről van szó, ha a gépezet akadozik, az első számű bűnbakot a kommunikációért felelős emberben találják meg. Pedig a selejtet senki sem képes eladni.

Stanga István

Nem tudom, hogy legendáról van-e szó, avagy történelmi tényről, mindenesetre jó néhányszor hallhattunk azokról a szerencsétlen kamaszokról, akiket azért tartottak az uralkodói udvarokban, hogy legyen kit seggbe rúgni (de szó szerint), ha a királyi csemete rossz fát tett a tűzre. Elvégre a leendő uralkodót mégsem lehetett csak úgy egyszerűen megpofozni, viszont azt is jelezni kellett: eddig és ne tovább.

 Ha most valaki azt hiszi, hogy az ilyen pofozógépek mára kivesztek, súlyosan téved. Fogalmam sincs, régen hogyan hívták őket, de mostanság sajtósoknak, szóvivőknek, kommunikációs igazgatóknak, stb. Azért vannak, hogy elvigyék a balhét. Nem hiszik? Mondok példákat is.

 A miniszterelnök őszödi beszéde, de méginkább a reformok/megszorítások bevezetése kapcsán kialakult feszültségek jókora változásokat indítottak el a kormányzati kommunikációs gépezetben. Emlékezzünk csak, amikor Gyurcsány Ferenc értékelte kormánya tevékenységét, a legrosszabb jegyet éppen ennek a területnek adta. Nem véletlen, hogy azóta jó néhányan távoztak az érintettek közül. (Megjegyzem, a rossz hír hozóinak sohasem volt könnyű a helyzetük.)

Ha hinni lehet az egyik napilapnak, az ellenzéknél is hasonló események játszódnak le. Többen tudni vélik ugyanis, hogy a Fidesz májusi kongresszusa után menesztik Szijjártó Péter szóvivót. Noha a párt stratégiai igazgatója cáfolta az újság értesüléseit, nem csodálkoznék, ha tényleg bekövetkezne a csere.

 Valahogy sajnálatra méltók ezek a fiatalemberek, így Szijjártó is. Olyan területen dolgoznak (hogy önként-e vagy sem, azt nem tudom), amely óriási csapdát jelent. A médiaszereplések révén egyfelől nagyon gyorsan megismerik a nevüket, az arcukat (a csapból is ők folynak), másfelől viszont pillanatok alatt elhasználódnak. Csak kevés „megmondóember” kerüli el a süllyesztőt. 

Amúgy meg természetesen nem ők a felelősök, hiszen a selejtet nem lehet eladni. Vagy ha mégis, akkor sem sokáig. Így hát előbb-utóbb maguk a politikusok kerülnek lapátra. Végtére is – ahogy mondani szokták – ha rosszul megy a bordély, nem az ágyakat kell kicserélni, hanem a kurvákat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!