Hírek

2007.03.24. 18:11

Éljen/vesszen a Gyurcsány-kormány!

Hogy a politikai bolondéria milyen hülyét csinál mindenkiből, arra jó példa, hogy most már az amúgy objektív számokat is bármiképpen lehet értelmezni. S ha lehet, akkor meg is teszik.

Stanga István

Azon már senki sem csodálkozik, hogy a politológusok lassan-lassan kivesznek hazánkban. Pontosabban annyi van belőlük, mint a tenger, csak éppen azok hiányoznak, akiket tényleg politológusnak tekinthetünk. Mert a többi csak afféle annak látszó valami, de legfőképpen jól vagy kevésbé jól álcázott pártkatona. Ezektől aztán hiába is várnánk objektív véleményt, elemzést.

 S persze, az sem meglepő, hogy idehaza egy-egy népszavazásnak is csak nyertesei vannak (a félig üres vagy félig tele pohár esete). Hasonló a helyzet a négy évenkénti parlamenti választásokkor is, csak ott elég hamar kiderül az igazság. Arra is akad ezernyi példa, hogy egy-egy politikai szituáció kapcsán mennyire más eredményekre jutnak a közvélemény-kutatások. (Megjegyzem, az ezekkel foglalkozó cégek zömének - vélt vagy valós elfogultságuk miatt - nem is hisz senki.)

Az azonban eddig nem fordult elő, hogy egyetlen közvélemény-kutató számait értelmezzék abszolut ellentétesen. Most ez is bekövetkezett. A Gallup március eleji felmérése részint az emberek pártszimpátiájának alakulását, részint a kormány, illetve Gyurcsány megítélését igyekezett feltérképezni.

 Mire jutottak? Nézzünk egy-két címet a kutatás eredményeiről beszámoló lapokból. „ A Gallupnál leállt az MSZP zuhanása”, „ A Gallup szerint konszolidálódott Gyurcsány megítélése”, „,Gallup: az MSZP népszerűsége elmozdult a mélypontról”, „Áttörés? Nem romlott tovább Gyurcsány munkájának megítélése a Gallup szerint ”.

De mielőtt a kormányfő és a szocialisták nyugodtan hátradőlnének, nézzünk még négy címet: „Az emberek kétharmada elégedetlen a kormányfővel”, „Jelentős Fidesz-előny, kormányváltó hangulat? ”, „Gallup: a többség leváltaná Gyurcsányt ”, „Leváltani a Gyurcsány-kormányt – a többség ezt szeretné”.

 Hát, nem irígylem a jövő történészeit, ha pusztán a fentiek alapján akarnak majd reális képet kialakítani ezekről az időkről. De azért nem elsősorban őket sajnálom, hanem magunkat. Akik itt és most élünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!