Hírek

2007.03.15. 18:28

Csatatérré változott Budapest

Budaházy György letartóztatása után gyülekezni kezdett a tömeg a Nemzeti Nyomozóiroda épülete előtt. Este nyolcra a Belváros csatatérré változott. Szilvássy szerint "kultúráltan oszlatnak"

Farkas Károly

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Fotó: Kallus György
[/caption]A rendőrség a budapesti Deák téren csütörtökön elfogta Budaházy Györgyöt, akit tavaly szeptember óta köröztek. Budaházy Györgyöt a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai épületébe vitték. A rendőrök a Tomcat gúnynevű bloggert is letartóztatták. A letartóztatások hírére érkezni kezdett a tömeg az Andrássy úton. Kora estére már ezernél is többen gyűltek össze az Aradi utcában, a letartóztatott Budaházy szabadon engedését követelve. A rendőrség fémkordonokkal zárta el a Nemzeti Nyomozó Iroda épületéhez vezető utat. A tüntetők tojásokkal kezdték dobálni a rendőröket. Körülbelül ezerötszázan gyűltek össze a Nemzeti Múzeum előtt és két-háromszázan a Kossuth téren is.

Utcai harcok

Tudósítóink csütörtökön az Aradi utcából jelentették: percenként érkeztek a tüntetők, Budaházy szabadon engedését és a kormány lemondását követelve. Az Oktogonnál felálltak a rendőrök, a Terror Házánál összegyűlt fiatalok Budaházy szabadon bocsátását követelik, és hazaárulóznak. A tüntetők csúzliból kilőtt csapágygolyókkal tüzelnek a rendőrökre. Harminc tiltakozó a sajtó munkatársaira is rátámadt, összetörték egy fotós felszerelését és több újságírót megvertek.

A rendőrök este fél nyolcra a Hősök teréig szorították ki a tiltakozókat, akik felszedték a díszköveket az Andrássy úton és a Kodály köröndnél egy barikád építésével is megpróbálkoztak. A rendőrség a Kodály köröndnél vízágyút és könnygázt is bevetett és könnyedén bevették a barikádot. Tudósítóink szerint a Hősök terére kikergetett tömeg hamar szétoszlott. Este nyolcra a Hősök terét, az Andrássy utat és a keresztutcákat a rendőrök szinte hermetikusan lezárták. Tudósítóink több letartóztatást is láttak, rendőri brutalitásról nem számoltak be, minden rendőr viseli az azonosítószámát.

Közben mintegy ezer- ezerötszáz ember érkezett az Oktogonhoz, köztük autósok és motorosok is. Egy körúti Combino villamost is feltartóztattak. Tudósítónk többjüknél fáklyákat látott. Fél nyolckor még mindig gyülekeztek a tiltakozók, számuk ekkorra már elérte a háromezret. A rendőrök lezárták az Andrássy utat, a Nagykörutat és a környék összes mellékutcáját és ezzel bekerítették a tömeget.

Hajszálpontosan nyolc órakor a rendőrök vízágyúkkal és könnygázrohammal kiverték a tiltakozókat az Oktogonról. A tömeg három részre szakadt, egy részük gyújtogatni kezdett a Jókai téren. Az Andrássy úton újabb barikádot emeltek a tüntetők, ezt már fel is gyújtották. Tudósítónk az Aradi utca és a körút sarkáról bejelentkezve elmondta: a tüntetők padokat és kukákat gyújtottak fel.

Nincsenek tüntetők a Kossuth téren és környékén. A Batthyány-örökmécsesnél körülbelül 80-an gyűltek össze egy előre bejelentett demonstráción. Az Operánál tudósítóink információi szerint a tüntetők szétszedték a Balettintézet álványzatát. A tüntetők két barikádot is építettek, telefonfülkéket borítottak fel és gyújtogattak. Tudósítónk szerint elképeztő a pusztítás, ami a főváros utcáin zajlik. Az Operánál összegyűlt mintegy ezer-ezerötszáz fős tömegből azonban csak mintegy két-háromszáz ember alkotta a keménymagot. Valamennyien fiatalok, maszkot, csuklyát viseltek. Közben a Nagykörúton a Nyugati tér és a Blaha Lujza tér irányába is szorították a tüntetőket

A két felgyújtott barikádot a rendőrök vízágyúkkal megpróbálták eloltani. A barikád első bevétele nem járt sikerrel. A rendőrök egy teherautóra szerelt ráccsal próbálták meg széttolni a barikádot, de az a Balettintézet sarkánál elakadt és majdnem csapdába esett. Kilenc órakor a testpáncélos rendőrök kísérelték meg bevenni a barikádot. Tudósítónk szerint ekkor már nemigen lehetett levegőt venni az Andrássy úton, a könnygáz és a füst egészen az Astoriáig érezhető volt.

Kilenc órakor az Operától és a Király utcán keresztül a Deák tér felé szorított tüntetők egyesültek az Erzsébet téren. A rendőrség tovább oszlatta a tüntetőket. Tíz óra körül már nagyjából helyreállt a rend a fővárosban, de kisebb csoportok még mindig küzdöttek a rendőrökkel.

Több tucat rendbontót állított elő a rendőrség - mondta Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője csütörtökön késő este. Garamvölgyi László az előállítások pontos számát nem tudta megmondani, arra hivatkozva, hogy folyamatosan visznek be  rendbontókat több rendőrkapitányságra.

Mint mondta, B. György (Budaházy György) mellett elfogtak egy olyan személyt is, akit ugyancsak az MTV-székház ostroma kapcsán köröztek. A szóvivő szerint részben ebből következik, hogy a rendbontók között olyanok is vannak, akik az őszi zavargásokban is részt vettek.

Szólt arról is, hogy eddig négy rendőr sérült meg, egyikük egy nő. Az egyik sérült rendőrhöz követ vágtak, az arca felrepedt, de amint összevarrták a mentőautóban a sebét, visszaállt a kollégái közé, ahogy a többi sérült rendőr is. Kitért arra, hogy a rendőröket kövekkel, üvegekkel, parittyából kilőtt fémgolyóval lövik a rendbontók.

Közölte: a rendbontók jól szervezettek, jól kommunikálnak  egymással és láthatóan meg akarják osztani a rendőri erőket. Hangsúlyozta: a helyszíneken megfelelő létszámban vannak jelen a  rendőrök, emellett tartalékokkal is rendelkeznek. Kérdésre válaszolva elmondta: van gumilövedék-karabély a rendőröknél, de mint azt korábban is jelezte az országos rendőr-főkapitány, ezt csak külön engedélyre használják és csak különösen indokolt esetben.

Kóka János, az SZDSZ elnökjelöltje sms-t küldött Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének, arra kérve őt: szólítsa vissza az embereket az utcáról - értesült az MTI a liberális elnökjelölthöz közeli, magát megnevezni nem kívánó forrásból csütörtök este.

"Kedves Viktor! Ezeket az embereket csak Te hívhatod vissza az utcáról. Kérlek, tedd ezt meg Budapest biztonsága és az emberek nyugalma érdekében! Üdvözlettel: Kóka János" - írta Kóka János a Fidesz elnökének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!