Hírek

2007.03.16. 16:24

Biztató jelek vízum ügyben

Az amerikai vízumügy még a Bush-kormány idején rendeződhet bekerülhetünk a vízummentességi körbe

Cs. E.

Az amerikai vízumügy még a Bush-kormány idején rendeződhet; Magyarország több közép-európai állammal együtt 2009. január végéig bekerülhet a vízummentességi körbe – nyilatkozott a távirati irodának a washingtoni magyar nagykövet. Simonyi András azzal kapcsolatban fejtette ki véleményét, hogy az amerikai kongresszus felsőháza, a szenátus szerdán határozott arról: azokat az országokat, amelyek aktív szerepet vállalnak a terrorizmus elleni harcban, nem lehet kirekeszteni a vízummentességi programból.

 Ugyanakkor megfogalmazódott az a feltétel, hogy tíz százalék alá kell szorítani az elutasított vízumkérelmek arányát. Ez utóbbi korlátozás Magyarország számára nem kedvező, hiszen az arány tavaly 10 százalék felett volt. Néhány aspiráns állam alatta marad a mutatónak, Csehország esetében csak 9 százalékos volt az arány, több állam viszont jóval felülmúlja azt.

Simonyi András szerint Magyarországon „nagyon jó a tendencia”: néhány év alatt 16-18 százalékról drámaian lecsökkent az elutasítási arány. Ő arra törekszik, hogy megnyugtassa az amerikaiakat, Magyarország „komolyan veszi a vízumelutasítási problémát (...) kötelezettséget vállal, hogy ez jelentősen csökkenjen”. Magyarország egyértelműen jelezte, a terrorizmusellenes harcban azon szövetségesek közé kíván tartozni, amelyek megértik a probléma lényegét - tette hozzá.

Simonyi András kijelentette: nem tud olyan helyzetet elképzelni, hogy Magyarország ne lenne képes teljesíteni a feltételeket, és más közép-európai országok esetleg Magyarország előtt jussanak be a vízummentességi programba. Megjegyezte, a kérdés megoldása a balti és a visegrádi államok színvonalas együttműködésének közös eredménye lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!