Hírek

2007.03.17. 16:44

Azonosítják a rendbontókat

A rendőrök vizsgálják az utcai kamerák felvételeit, és mindenkit felkutatnak, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követtek el március 15-én Budapesten.

Europress-hírösszefoglaló

„Hangosítóval felszerelt terepjáróval járták a belvárost és toboroztak embereket csütörtök este a tüntetéshez. Ennek lett a következménye, hogy a kis létszámú tüntető csoport, amelyet már a rendőrök kezdtek a Hősök tere felé kiszorítani, erősítést kapott az Oktogon felől. Mivel így sokan a rendőrök mögé kerültek, ezért fordult meg a rendőri kiszorítás, és kezdték el a tömeget az Oktogon és a belváros felé terelni” – egyebek mellett ezzel indokolta tegnap reggel a köztelevízióban Bene László, országos rendőrfőkapitány a március 15-i tömegoszlatás útvonalát. Korábban Rogán Antal Fideszes polgármester kritizálta a rendőrséget, amiért a belváros felé terelték a demonstrálókat, akik barikádokat építettek az Andrássy úton.

A terepjárós toborzóról egyelőre semmit nem lehet tudni, mint ahogy arról sem, hogy miért nézték tétlenül a rendőrök, ahogy hangosbemondón a törvénytelen demonstrációra bíztatja az embereket a sötét színű jármű vezetője. Lapunk munkatársa is észlelte, hogy a terepjáró három esetben is rendőri egységek mellett halad el, akik megállíthatták volna a toborzót. Az ügyben többször is kerestük a rendőrség illetékeseit, akik telefonon lapzártánkig elérhetetlenek voltak.

Bene László arról is beszámolt, hogy vizsgálják az utcai kamerák felvételeit, és mindenkit felkutatnak, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követtek el. Cáfolta azt az információt, hogy a rendőrség adta volna ki a hírt Budaházy György elfogásáról, amely szerepet játszott a késő esti zavargások kirobbanásában. Utalt arra, hogy Budaházy György társaságában még volt két férfi, amikor előállították, és ügyvédjét is azonnal értesíthette. Az egyik napilapnak Bene arról is beszámolt, hogy egy nőt is keresnek, akinek babakocsijában hangosító berendezés volt, amellyel zavargásokra buzdította az embereket. Az esti tüntetést szerinte SMS-ekkel is szervezték.

Előzetesben a Molotov-koktélgyáros

Harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt a 19 éves férfit, akit még kedden este fogtak el Budapesten, mert bérelt lakásán Molotov-koktélokat gyártott. Rendőrségi tájékoztatás szerint a gyanúsított „a Kossuth tériekhez tartozik”, személyes kapcsolatban van olyan emberekkel, akik az őszi események miatt rendőrségi eljárás részesei voltak. A rendőrség az ügyről kiadott közleményében az szerepel: a fiatalember a lakásban talált névjegykártya szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagja.

Budaházyt egyébként szombaton házi őrizetbe helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB). Gaudi-Nagy Tamás az első fokú döntést ismertetve elmondta: védencét jelentős értékre elkövetett rongálással és az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészítésével gyanúsítja a rendőrség. A döntés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett, így az nem jogerős. „Védencem azért nem állt a hatóságok rendelkezésére, mert az őszi zavargásokat követően olyan módon zajlottak a felelősségre vonási eljárások, amely alappal keltette benne azt a gyanút, hogy egy megtorló jellegű, nem tisztességes eljárás zajlik majd ellene” – jelentette ki Gaudi.

A szombati tárgyalás idejére a PKKB Tolnai Lajos utcai  épületének védelmét a rendőrség megerősítette, mintegy három  tucatnyi egyenruhás rendőr várakozott a bíróság parkolójában, illetve a főbejáratnál. Több rendőr Scorpio-géppisztollyal is fel volt szerelve. Budaházy Györgyöt a kényszerintézkedés elrendelésére vonatkozó tárgyalás idejére az NNI Aradi utcai épületéből kora reggel szállították át, majd a bírói döntést követően két mikrobusznyi rendőr szállította lakhelyére, amit a döntés értelmében 30 napig nem hagyhat el. A magát bujkáló forradalmárnak nevező férfi nem kívánt nyilatkozni az újságíróknak, arcát összebilincselt kezével eltakarva, sietve távozott rendőri kíséret mellett a tárgyalóteremből, majd a szirénázó rendőrautókba ültették.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!