Hírek

2007.03.03. 09:55

A hollandok a világelsők az átlagos magasságban

Az Egyesült Államok mint világhatalom gyengülése immár centiméterekben is kimutatható, nem csak az energiakészletek vagy a haderő területén – állapítja meg a la Repubblica című lap. Egy német–brit kutatás szerint az egyes nemzetek magasságversenyében már a hollandok állnak az élen.

Csák E.

Az amerikaiak három évszázad óta először maradnak el magasságban az európaiak mögött. A jelenségnek két oka lehet: az egyik a junk food (azaz a kis tápértékű, de kalóriadús gyorséttermi kaja), másrészt egyes társadalmi rétegek alacsony szintű egészségi ellátása. A gyarmati idők elmúltával a fehér amerikaiak átlag magassága az ötvenes évekig nőtt. Azóta fokozatos csökkenés tapasztalható. Ezzel szemben a nyugat- és észak-európaiak táplálkozása sokat javult, s ennek felel meg magasságuk alakulása is.

Jelenleg a hollandok a legmagasabbak: a férfiak 4,7, a nők 5,7 centivel előzik meg Sam nagybácsi utódait. Az „alföldiek” átlagos magassága 184,3 centi. Őket a norvégok, a dánok és a németek követik. Az USA-ban 179 cm az átlag, Olaszországban – állapítja meg sajnálkozva az itáliai lap – csak 174,5, ami a franciák magasságánál is kevesebb. Más szóval: egyre több európai „nézi le” az amerikaiakat. Azért még nincs minden veszve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!