Hírek

2007.03.01. 17:30

A hevesi Fidesz frakció szerint a jog csapdájában vergődnek

BAMA

A Heves Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) csütörtöki ülésén egyhangúlag elutasította a megyei közgyűlés Fidesz-Polgári Frakciójának (PF) beadványát, amelyben a képviselőcsoport a múlt pénteki szavazások törvényességét vitatta.

A Fidesz szerint a PF-ből kilépett Ambrus Zoltán korábban aláírta a frakciószabályzatot, amelyben vállalta, hogy kilépése esetén lemond a mandátumáról. Mivel a pénteki ülés elején tudatta, hogy elhagyja a PF-et, így már nem is vehetett volna részt a későbbi voksolásban, amikor támogatásával a szocialista Sós Tamást újra elnökké választották. A PF vezetője, dr. Tatár László a TVB-től azt kérte, hogy a bizottság állapítsa meg Ambrus mandátumának megszűnését, s igazolja a jobboldali listán utána következő Hegedűs Gyula mandátumát.

A TVB elutasító döntését azzal indokolta, hogy a törvény tételesen szabályozza, mikor szűnik meg egy mandátum. A lemondás az egyik forma, de ennek módja pontosan rögzített. Vagy személyesen, a testület ülésen jelenti be az adott képviselő, s ezt jegyzőkönyvben rögzítik, vagy írásban tudatja szándékát a közgyűlés elnökével, aki a nyilatkozatot a következő ülésen ismerteti. A törvény olyan megszűnési módot, amire a PF hivatkozik, nem tartalmaz. Ambrus Zoltán részéről lemondás nem történt, a frakciószabályzatból eredő vitás kérdések rendezése pedig nem tartozik a TVB hatáskörébe.

A döntés ellen három napon belül az OVB-nél lehet élni jogorvoslattal. Herman István, a PF közgyűlési elnökjelöltje úgy nyilatkozott, még tanulmányozzák a határozatot, de lehetséges, hogy okafogyott dolog fellebbezni. „A jog csapdájában vergődünk” – fogalmazott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!