Hírek

2007.03.14. 09:55

2050-re több mint 9 milliárdan élünk a Földön

A világ népessége tovább öregedik, miközben 2050-re meghaladja a 9 milliárdot - ez áll az ENSZ gazdasági és szociális osztályának kedden nyilvánosságra hozott jelentésében.

BAMA

A jelentés szerint, amely 2006-es statisztikákra hivatkozik, a Föld lakossága a következő 43 évben 2,5 milliárddal növekszik, a jelenlegi közel 6,7 milliárdról 9,2 milliárdra nő 2050-ben. Ez a növekedés, amely annyi, mint 1950-ben a föld összlakossága volt, elsősorban a kevésbé fejlett országokat érinti. Ezeknek az államoknak az össznépessége 5,4 milliárdról 7,9 milliárdra növekszik a következő több mint négy évtizedben. Ugyanakkor a gazdag országok lakossága valószínűleg megmarad a jelenlegi 1,2 milliárd körüli szinten.

Sőt, még csökkenhet is, ha nem számítják bele a szegény országokból érkező bevándorlókat, akik évente mintegy 2,3 millió lelket jelentenek. Mivel csökken a népszaporulat, viszont nő a várható életkor, ezek az országok egyre inkább elöregednek. Globális szinten a lakosságnövekedés felét a 60 éven felüliek számának növekedése jelenti majd.

A 6,7 milliárdot várhatóan az idén júliusban éri el a Föld népessége. Ez 2000 óta évi 78 milliós növekedésnek felel meg. A következő évtizedekben azonban, figyelembe véve a népszaporulati csökkenéseket, várhatóan évente 30 millióval élnek többen a Földön - hangsúlyozza az ENSZ jelentése.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!