Hírek

2007.02.16. 15:25

Startol az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program

A termelés 30 százalékos bővülésével számol az elkövetkező tíz évben a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Gráf József a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be, a kormány a héten jóváhagyta az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot, amelynek véglegesített változatát a jövő hét elején küldik Brüsszelbe.

BAMA

A tárcavezető szerint a magyar mezőgazdaság eddig nem tudta kihasználni lehetőségeit. Ennek elsődleges oka a technikai, technológiai lemaradás, amelyen az agrárkormányzat úgy kíván segíteni, hogy a mezőgazdaságba hét év alatt érkező 1.500 milliárdos uniós normatív támogatás 47 százalékát a hátrány lefaragására pályázhatják meg a gazdák. A pénz harmadával a helyes környezetgazdálkodást igyekszenek ösztönözni a döntéshozók, s 17 százaléknyi forrás a vidékfejlesztés és a mikrovállalkozások támogatására, helyi közösségi ötletek megvalósítására, illetve jóléti infrastrukturális beruházásokra vehető igénybe. Vidékfejlesztési célokra további 1.300 milliárd forint áll rendelkezésre az elkövetkező hét évben. Gráf József szerint az ágazatban a jelenleg a növénytermesztés javára fennálló 60-40 százalékos arányt a meg kell fordítani az állattenyésztés előnyére, s a pénzek felhasználási arányáról a szakemberek 90-95 százalékban egyetértettek.

A kormány hatalmas várakozást indukál az uniós forrásokkal kapcsolatban, de a bejelentett projektek olyan előzetes programokon alapulnak, amiket az Európai Unió még nem fogadott el, jelentette ki az elhangzottak kapcsán Jakab István, a Magosz elnöke. Az sincs eldöntve, mekkora összeg áll a termelők rendelkezésre. A fideszes országgyűlési képviselő kifogásolta, hogy csak egy hónap a benyújtási idő, így azok tudnak pályázni – elsősorban a nagygazdaságok -, akik teljesen felkészültek, minden banki papírjuk rendben van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!