Hírek

2007.02.11. 15:39

Nem fertőző a magyar hús

Cs. E.

A magyar földművelési tárca kedden jelentést tesz az Európai Bizottságnak, s bizonyítékokat ad át arról, hogy az angliai madárinfluenza nem származhat magyar baromfihúsból. Dékány András, az FVM szóvivője tegnapi nyilatkozatában ismét hangsúlyozta: Magyarországról nem történt a H5N1 vírust terjeszteni képes élő állat vagy tenyésztojás-kivitel Nagy-Britanniába. Az ügyben angliai tulajdonosa érvén érintett SáGa Foods Élelmiszeripari Zrt. is kizárta, hogy az általuk exportált pulykahús-termékeken keresztül juthatott fertőzés a kelet-angliai pulykafarmra.

Közben Londonban tovább folyik a találgatás és a fertőzés okának keresése. Most már kevésbé valószínű, hogy vadmadarak hurcolták volna be Nagy-Britanniába a madárinfluenzát, és valószínűbb, hogy a kór baromfival érkezett – mondta a brit szakminiszter, akinek tárcáját a The Sunday Times a „madárinfluenzától sújtott magyarországi térségből” származó pulykahús importjának engedélyezésével vádolta meg. David Milibandet, a brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium vezetőjét a BBC politikai magazinműsorában szembesítették azzal, hogy a hét elején még „valószínűleg vadmadaraktól eredőnek” nevezte a brit baromficég, a Bernard Matthews angliai telepén kitört madárinfluenza-járványt, azóta azonban saját tárcája is a „magyar kapcsolatot” nevezte valószínű lehetőségnek.

A The Sunday Times című vezető brit vasárnapi lap szerint a szakminisztérium attól tartott, hogy ha leállítja a magyar pulykahús importját, más európai uniós országok a brit exportra rónak ki tilalmat. Az újság szerint mindazonáltal a Bernard Matthews nem csupán saját sárvári telepéről importált pulykahúst még a héten is, hanem egy kecskeméti vágóhídról is, amely kevesebb mint 50 kilométerre van a délkelet-magyarországi madárinfluenza-előfordulások helyszínétől.

A brit társaság kereskedelmi igazgatója azt mondta, hogy a cég teherautói a fertőzéstől sújtott magyar baromfitelep „közelében sem jártak”. A Bernard Matthews Suffolk grófságbeli pulykatelepén a múlt hétvégén 159 ezer pulykát kellett leölni, miután elhullott állatokban kimutatták a H5N1 madárinfluenza-vírust.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!