Hírek

2007.02.28. 05:41

Beteg, ezért korlátozzák a cselekvésben

Olvasónk testvérét korlátozó gondnokság alá helyezték. Szerinte a hölgy egyáltalán nem képes az önálló életvitelre. Miért nem a kizáró gondnokság mellett döntöttek?

Rados Virág

Korlátozó gondnokság alá azt az embert helyezhetik, akinek nagy mértékben csökkent az ügyek viteléhez való belátási képessége. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. Ok lehet például a pszichiátriai vagy szenvedélybetegségből fakadó rossz elmeállapot.
A kizáró gondnokság akkor merülhet fel, ha az illető belátási képessége tartósan és teljesen hiányzik.

Mindennek megállapítását kérheti maga az érintett, a házastársa, egyenes ági rokona, testvére, a gyámhatóság vagy az ügyészség. A bíró igazságügyi orvosszakértőt bíz meg a személy vizsgálatával. Ezután mérlegeli, hogy milyen fajta gondnokság alá helyezze a beteget.

A kizáró gondnokság alá helyezett személy csekély mindennapi ügyleteken kívül semmit nem intézhet önállóan. Boltban egyedül is vásárolhat, de mondjuk lakását már csak gondnoka közreműködésével adhatja el.

A korlátozó gondnokság alatt lévő ember számára a bíró konkrétan megjelöl bizonyos cselekvési köröket. Ezekben intézkedéskor gondnoka jóváhagyását kell kérnie.

A kedves olvasó gondoljon arra is: ő laikus. A hivatalos szervek körültekintően járnak el egy fentihez hasonló, fontos döntés meghozatalakor. Feltehetőleg nem tévedtek, amikor a korlátozó gondnokság mellett törtek lándzsát. Lehet, hogy nekünk teljesen beszámíthatatlannak tűnik valaki, de az orvos úgy látja, hogy ez nem így van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!