Hírek

2007.02.25. 10:00

Adakozás indul a Szabó családnak?

Harminc forinttal meg lehetne menteni a Szabó családot. Európa legrégebbi hangjátéka már nem szerepel a Magyar Rádió új műsorstruktúrájában, mivel állítólag nincs rá pénz.

Dián Tamás

Harminc forinttal meg lehetne menteni a Szabó családot. Európa legrégebbi hangjátéka már nem szerepel a Magyar Rádió új műsorstruktúrájában, mivel állítólag nincs rá pénz. Ám ha a sorozat 400 ezer hallgatója a zsebébe nyúlna, fejenként három tízforintossal egy évre biztosíthatnák kedvenc műsoruk fennmaradását.

Temetik a Szabó családot. No nem külön-külön, hiszen a 48 éve tartó történet szereplőit korántsem holmi kitalált tömegkatasztrófa sújtja, hanem maga a valóság: a Magyar Rádió új műsortervében már nem szerepel a monstre rádiós „szappanopera”. Ebből persze mindenki azt a következtetést vonja le, hogy a nagy sorozat végleg befejeződik, ám Major Anna, a történet dramaturgja szerint még korai a borúlátás. „A helyzet az, hogy egyelőre hivatalosan senki nem erősítette meg, hogy a műsor nem folytatódik – jelentette ki. – Egyelőre csak annyit tudni, hogy a tervekben nem szerepel, de ez az állapot még változhat.”

Optimizmus ide vagy oda, mindenesetre az nem jó előjel, hogy Kőrösi Zoltán, a Magyar Rádió biztosan megszűnő művészeti főszerkesztőségének vezetője a sajtóértesülésekre reagálva nem cáfolta a Szabó család végét jósoló híreket. Mint kiszivárgott, állítólag az a hivatalos indok, hogy a hangjátékra nincs pénz. Ám Major Anna szerint ez még nem jelentheti a sorozat végét.

„Az évi 52 adás és az egy ismétlés összesen 12 millió forintba kerül – mondta. – Vagyis a Szabó család adásonként alig több, mint 200 ezer forintból készül. Azért ilyen olcsó a gyártás, mert a színészek még a jelképes mértékű gázsiért is boldogan jönnek. Emlékszem, a Szabó család történetében Zenthe Ferenc kapta a legnagyobb honoráriumot, amikor egyszer tízezer forintot fizettünk neki.

A legutóbbi felmérések szerint 400 ezren követik rendszeresen a történetet, s kiszámoltam: ha valamennyi hallgató befizetne 30 forintot, biztosítva lenne a Szabó család teljes évi költségvetése.” Major Anna egyelőre még nem nyitott bankszámlát, de azt leszögezte: amennyiben valóban megerősítik a megszüntetésről szóló értesülést, elgondolkodik azon, hogy gyűjtést szervez a népszerű sorozat megmentéséért.

Akárhogy is alakul a jövő, az biztos, hogy a Szabó család története már most kiérdemli a „páratlan” jelzőt. Annak idején, 1959-ben Liska Dénes, a József Attila Színház akkori dramaturgja fejéből pattant ki az ötlet, hogy kellene indítani egy rádiós családregényt. Az első epizód László Endre rendezésében június 30-án került adásba, s mind az írók, mind pedig a szereplők meg voltak győződve, hogy a széria legfeljebb nyolc-tíz folytatásig tart.

Ám az emberek annyira megkedvelték a szereplőket, hogy a történetet egyszerűen nem lehetett abbahagyni. Idáig összesen körülbelül ezer színész szerepelt a hangjátékban, köztük olyan hatalmas egyéniségek, mint Gobbi Hilda, Csákányi László, Zenthe Ferenc, Rajz János és Benkő Gyula. A 48 év alatt a hangjáték-folyamnak tíz írója volt (kevesen tudják, hogy egy időben a színészként is népszerű Szuhay Balázs is a szerzők közé tartozott), s ha az eddigi 2488 adást egyhuzamban lejátszanák, akkor a történet csaknem 52 napig áradna egyfolytában a hangszórókból.

A bonyolult és évtizedekre visszanyúló történetet persze ma már egyetlen író sem képes áttekinteni, ezért az epizódok jelenlegi három szerzője folyamatosan egyeztet Major Annával. A dramaturg ugyanis az egyetlen olyan ember, akinek a fejében ott van a teljes cselekmény az elejétől egészen napjainkig. „A családtagjaim sokszor heccelnek azzal, hogy pontosan tudom, ki mikor és mit csinált a Szabó családban, de a hozzátartozóim születésnapját bezzeg eltévesztem – nevetett. – Az igazat megvallva nekem a Szabó család szereplői is hozzátartoznak az életemhez. Beteg például sohasem lehettem, hiszen a történetnek mindig folytatódnia kellett, s nyáron is csak úgy mehettünk szabadságra, hogy egy hétig folyamatosan rögzítettük az előre megírt epizódokat. Május végén lenne a 2500. adás. Remélem, megérjük.”

A Szabó család bővelkedik érdekes sztorikban. Rajz János például először egy tolvajt játszott, aki leütötte Szabó bácsit, ám amikor a figurát alakító Szabó Ernő meghalt, az egykori „bűnöző” bújt bele Szabó bácsi szerepébe. A sorozat elején a Balla Tibort játszó Zenthe Ferenc eltűnt a Dunában, ám a hallgatók annyira kedvelték, hogy a hangjáték szerzői egyszerűen nem merték „megtalálni” a holttestét. Egy salamoni döntés nyomán végül is Zenthe Kárpáti Zoltán újságírót alakítva tért vissza a történetbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!