Hírek

2007.01.10. 17:11

Várhatóan egységes lesz a tandíj a felsőoktatásban

A felvételi tájékoztató jövő héten megjelenő számában a továbbtanulni szándékozók már arról is értesülhetnek, mennyi képzési hozzájárulást kell fizetniük

BAMA

Várhatóan az oktatási minisztérium által meghatározott tandíjat – képzési hozzájárulás – fogják beszedni hallgatóiktól a főiskolák és az egyetemek, 2008-tól az első évben. Vagyis az intézmények átlagban évi 105 ezer forintot kérnek majd az alapképzésben, 150 ezer forintot pedig a mesterképzésben részt vevőktől.

A felvételi tájékoztató jövő héten megjelenő számában a továbbtanulni szándékozók már arról is értesülhetnek, mennyi képzési hozzájárulást kell fizetniük az adott intézményeknek. A tandíjat nem fizetők utolsó mohikánjai a január 15-ig felvételiző és felvételt is nyerő keresztfélévesek lesznek. Ezután már nem marad ingyenes képzési forma.

A szeptemberben tanulmányaikat megkezdőket azonban 2008-tól már sújtja a képzési hozzájárulás. Az összeg a 105, illetve 150 ezer forinttól legfeljebb ötven százalékban térhet el, s a legjobban tanulók 15 százaléka – ha erre az intézmény lehetőséget ad – felmenthető a fizetés alól.

Az oktatási tárcától származó információink szerint nem kell attól tartani, hogy az intézmények élve a lehetőséggel a középértéknél jóval több tandíjat szednének a hallgatóktól. Erre engednek következtetni ugyanis a Magyar Rektori Konferencia ilyen tartalmú ajánlásai is. Az oktatási minisztérium január 15-re kérte be a felsőoktatási intézményektől a tájékoztatást arról, hogy milyen összegű fejlesztési részhozzájárulást állapítanak meg.

A tandíj mértékének emelkedésével hosszabb távon sem számol a kabinet, derül ki a tárca prognózisaiból. 2012-re a felsőoktatásban résztvevő 45 ezer nappali szakos összesen 4,7 milliárd forintot fog fizetni, amely fejenként átlagosan nem haladja meg a mostani alapképzésre szóló ajánlást, vagyis a 105 ezer forintot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!