Hírek

2007.01.20. 20:31

Urnákhoz vonulnak vasárnap a szerb választók

Parlamenti választásokat tartanak vasárnap Szerbiában, amelynek az a legnagyobb kérdése, hogy a szerb demokrata párti Vojiszlav Kostunica kormányfő képes lesz-e 20 százalékon aluli támogatottságát annyira megerősíteni, hogy koalíciós kormánnyal továbbra is hatalmon maradjon.

V.M.

A mintegy 6,5 millió választópolgár minden korábbinál bőségesebb kínálatból választhat: huszonhét párt összesen húsz jelöltlistát állított, amelyek közül négy a nemzeti kisebbségeké. A Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Összefogás Koalíció, valamint egy albán és egy szerbiai bosnyák párt biztosan szerez képviselői mandátumot, hiszen a kisebbségi pártoknak nem kell teljesíteni az öt százalékos bejutási küszöböt. A skupstinába négy-hat szerb indulónak van reális esélye bejutni, köztük a Borisz Tadics államfő vezette demokrata párt és a G17 Plusz nevű liberális párt. Elemzők szerint a demokratikus blokk pártjai alakíthatnak majd koalíciós kormányt, így Szerbia elindulhatna a felzárkózás útján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!