Hírek

2007.01.03. 07:02

Üdülési csekkel a fogászhoz

Akár a fogászaton is lehet idéntől fizetni üdülési csekkel – bővült ugyanis a bónok elfogadási köre. A szolgáltatói kör kiépítését március végére várják.

Tibay Gábor - Tóth Marcella

Január elsejétől változott az üdülési csekk elfogadási köre – az eddigiek mellett a bónok egészségmegőrzési, betegségmegelőzési és szabadidősport-szolgáltatások igénybevételekor is felhasználhatóak lesznek. Lapunknak Karácsony Mihály, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜ) elnöke elmondta: a napokban kezdték meg azt a szervező munkát, mely során felveszik a kapcsolatot a fenti területeken működő szolgáltatókkal – többek között sportlétesítményekkel, magánklinikákkal, fogászatokkal és egyéb, a területen működő cégekkel.

A gyakorlati lehetőségekkel kapcsolatban az elnök közölte: a csekkekkel a jövőben különböző szűrővizsgálatoktól a fogyasztókúrákig nyílik lehetőség a fizetésre, sőt, fogászati kezelések után is elfogadják. A sportszolgáltatókkal kapcsolatos megállapodásoktól pedig azt várják, hogy a csekkekkel edzőtermi, uszodai és egyéb tömegsport-szolgáltatásokért is lehessen fizetni. Ez ügyben az alapítvány már megállapodott a négy hazai nagy sportszövetséggel.

Kérdésünkre, hogy mikorra bővülhet az új szolgáltatási kör valóban komoly rendszerré, Karácsony Mihály azt mondta: az országos szervező- és hálózatépítő munkának március végére várják jelentős eredményét, magyarán addigra épülhet ki egy valóban széleskörű hálózat. Első lépésként idén megállapodást kötöttek a Sportkórházzal arról, hogy az intézmény által országosan 115 helyen végzett állapotfelmérő és szűrővizsgálatok díját – 5-7 ezer forintot – az üdülési csekkekkel is ki lehessen egyenlíteni.

Tavaly 18 milliárd forint értékben vásároltak alkalmazottaiknak üdülési csekket a munkavállalók, melyeket 600 ezer ember között osztottak szét. Az MNÜ 2006-ban további 280 ezer ember üdülését támogatta – ezt szociális alapon igényelhették a rászorulók, így például a nyugdíjasok, nagycsaládosok, vagy a fogyatékkal élők.

A csekk a munkáltatók számára nyilvánvalóan azért vonzó, mert azok után sem a cégeknek, sem pedig az alkalmazottaknak nem kell sem adót, sem pedig járulékot fizetni a mindenkori minimálbér – tavaly 62500, idén 65500 forint – mértékéig.

A csekkeket kizárólag a belföldi turizmusban lehet igénybe venni. A tapasztalatok márpedig azt mutatják, a rendszer 1998-as bevezetése jótékony hatással volt a hazai turizmusra – mára a belföldi szálláshelyek díjainak közel negyedét egyenlítik ki a vendégek üdülési csekkel. Karácsony Mihály arról tájékoztatott, hogy Magyarország gyakorlatilag valamennyi szálláshelyén lehetséges az ilyen fizetés, és az utazási irodák belföldi programjainál is felhasználhatóak a kapott bónok.

A csekkeket elfogadják a vasúton és a buszközlekedésben, de a belföldi hajójáratokon is, és – korlátozott mértékben – benzin is vásárolható belőle. A csekkeket emellett kulturális programokon is fel lehet használni, elfogadják a fürdők, uszodák is. Tavalytól a Forma 1-es magyar nagydíj belépőit is ki lehet az utalványokkal fizetni.

Nem nagyon utaznak belföldre a magyarok

A hazai lakosság belföldi turisztikai részvételét 2006 első háromnegyed évében szerény növekedés jellemezte, a szálláshelyi és az összes kiadás egyaránt nőtt, amit a kereskedelmi szálláshelyek belföldi forgalmának növekedése is jelzett – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

Az első háromnegyed évben egynapos kirándulásokon a háztartások 72 százaléka, hétvégi típusú, 2–4 napos utazásokon 35 százaléka, ennél hosszabb utazásokon pedig 25 százaléka vett részt. Az utazási aktivitás, az igazi turizmust jelentő öt- és többnapos utak esetében az első háromnegyed évben az előző év azonos időszakához képest gyakorlatilag nem változott. Az öt- és többnapos utakon részt vevő személyek száma 5 százalékkal gyarapodott, az eltöltött idő gyakorlatilag változatlan maradt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!