Hírek

2007.01.16. 17:10

Sztrájkbizottság alakult a vasutas kórházakért

É. S.

A Budai MÁV Kórházban tegnap sztrájkbizottságot hoztak létre a vasutas szakszervezetek a vasútegészségügy megmentéséért. A Vasútegészségügyi Dolgozók Szakszervezete (VDSZ), a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) és a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete képviselői felhívták arra a figyelmet, hogy a vasúti törvény értelmében „a vasútegészségügy egységes, elkülönült egész”, és csak szakmailag tartozik az Egészségügyi Minisztériumhoz.

Az érdekvédelmi szervezetek azt is hangoztatták, hogy a vasutasok korábban saját pénzükből vásárolt, úgynevezett téglajegyekből támogatták a budai intézmény létrehozását. Jelenleg pedig bérük fél százalékos befizetésével még ma is támogatják a vasútegészségügy működtetését. A Budai MÁV kórházban nem csak MÁV-alkalmazottakat gyógyítanak, s a  vasútegészségügy mintegy 400 ezer vasúti alkalmazott és családtagjai számára biztosít ellátást.

Az intézményt az egészségügyi Minisztérium tervei szerint a Honvéd, a volt BM és a Szabolcs utcai  kórházzal vonnák össze. A szakszervezetek elsősorban tárgyalásokat szeretnének az egészségügyi, a gazdasági és a közlekedésügyi tárcával, de ha a minisztériumok „hajthatatlanok” lesznek, akkor sztrájkba lépnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!