Hírek

2007.01.23. 16:55

Polgárháborús állapotok Bejrútban

Utcai harcokba torkollott a síita Hezbollah és a keresztények kormányellenes tüntetése

BAMA

Libanonban a Hezbollah síita terrorszervezetet támogató tüntetők ezrei bénították meg az ország életét. A blokádot a Szíria és Irán támogatását élvező Hezbollah szervezte, de a tiltakozó akciókban részt vesznek a kormányellenes maronita keresztény erők is. A tüntetők a Fuád Szinjóra vezette, Nyugat-barát kormány távozását és új választások kiírását követelik.

A Bejrútba vezető főutakat, a főváros legfontosabb csomópontjait égő autógumikkal és barikádokkal zárták le csakúgy, mint a nemzetközi repülőtérre és a kikötőbe vezető utakat. A barikádok eltávolítására katonákat és tűzoltókat vezényletek az utakra. Sok külföldi légitársaság törölte bejrúti járatait a sztrájk miatt. Az eddigi, kisebb összecsapásokban már legalább 15 embert kezelnek lőtt sebekkel.

Az al-Dzsazira katari televíziós társaságnak az egyik libanoni miniszter azt nyilatkozta, hogy a sztrájk a libanoni nép elleni agresszió, míg Hasszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője a libanoni vezetőket vádolta azzal, hogy erőszakra törekednek. Az utcai harcokat az a sajtóhír robbantotta ki, hogy az ország déli részén ismeretlenek több lövéssel megsebesítettek két férfit, akik éppen egy barikádot emeltek a Litani folyó közelében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!