Hírek

2007.01.18. 16:59

Péntek délelőtt itt a vihar!

Várhatóan péntek hajnalban éri el hazánkat az a ciklon, amely Nyugat-európában példátlan károkat okozott

Europress-összeállítás

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Az orkán elképesztő erővel csapott le a francia partokra is
[/caption]Várhatóan péntek hajnalban, kora reggel a ciklon intenzív hidegfrontja néhány óra leforgása alatt átvonul hazánkon, amely mentén záporok, zivatarok is kialakulhatnak, néhol jégeső, jégdara kíséretében.

A front mentén az északnyugatira forduló szelet a országszerte 90-110 km/óra közötti széllökések kísérik. Intenzív záporok, zivatarok környezetében helyenként az észak-magyarországi, észak-alföldi, közép-magyarországi, a közép-dunántúli, és a nyugat-dunántúli régió egyes részein átmenetileg orkánerejű (120-130 km/óra) széllökés is kialakulhat.

A front mögött pénteken a délutáni órákig - a délnyugati országrész kivételével - országszerte 90-105 km/óra lökések kísérik az északnyugati szelet. Nagyobb valószínűséggel az ország keleti, északkeleti részén helyenként zápor, vagy esetleges zivatar környezetében átmenetileg 105-110 km/óra széllökések is kialakulhatnak.

A brit meteorológia által már a hét eleje óta jósolt atlanti vihar 160 kilométeres sebességű orkánnal érkezett, elérve Londont is, ahol állványok dőltek össze, üvegtáblák zuhantak irodaházakról a járdákra, fák dőltek autókra. A két áldozat egyike a birminghami repülőtér vezérigazgatója, Richard Heard, akinek egy faág zuhant a kocsijára; egy másik személy hasonló balesetben vesztette életét Berkshire grófságban.

A londoni metróközlekedés akadozik, mivel a 400 kilométeres hálózat jelentős része a felszínen fut, és a sínekre faágakat, törmeléket sodort a szélvihar, illetve több helyen megsérült a jelzőrendszer. A délnyugat-angliai Cornwall partjaitól 80 kilométerre elsüllyedt egy brit bejegyezésű konténerhajó, amelynek 26 fős olasz legénységét sikerült kimenteni. Leállt a forgalom a Londont körülölelő M25-ös autópályagyűrű, illetve a fővárosból kivezető autópályák több szakaszán, mivel a szél sok kamiont felborított.

A hatalmas szélvihar kora délutánig egy halálos áldozatot követelt, s több helyütt jelentős anyagi károk keletkeztek. Az ország északi partvidékén már délelőtt óránként 120 kilométeres sebességű szélvihar söpört végig, a közeli hegyes vidékeken 140-150 kilométer/óra erejű szélvihar tombolt. A rendkívül erős szelet szinte mindenütt kiadós esőzés kísérte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!