Hírek

2007.01.25. 16:11

Papírsárkányokkal harcol

Ismét támadásba lendült az európai bürokrácia ellen Günter Verheugen. Az EU kormányának számító Európai Bizottság alelnöke, egyben a vállalkozásokért és az iparért felelős biztos, akciótervében 13 területet határozott meg, amelyeken jelentősen csökkenteni kell a vállalatok adminisztrációs terheit.

Cs. E.

Verheugen szerint a papírmunka egyszerűsítése révén legalább 25 százalékkal, azaz évente nagyjából 1,3 milliárd euróval csökkenteni lehetne az unióban működő cégek adminisztrációs terheit. A biztos által megjelölt területek között van a többi között a társasági jog, a munkaügy, az adózás, a statisztikai adatok készítése, a mezőgazdaság, a szállítás. Elképzeléseit várhatóan az Európai Unió vezetőinek márciusra tervezett csúcstalálkozóján fogják megvitatni.

Verheugen már korábban is szorgalmazta az eljárások egyszerűsítését, de radikális reformokat sürgetett az Európai Unió központjában is. Javaslata szerint a bizottság elnöke a parlament ötévente esedékes megválasztásával egyidejűleg nyerné el a tisztségét. Az elnök azután maga dönthetné el, kiket hív meg maga mellé a bizottságba a különböző posztokra. A biztosokat jelenleg a tagországok jelölik – általában nem szakértelem alapján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!