Hírek

2007.01.26. 06:00

Nem kívánt teher a panel

A megemelkedett közműdíjak miatt egyre többen szabadulnának panellakásuktól. A kilátásaik azonban nem túl fényesek, mivel nehéz vevőt találni ezekre az ingatlanokra.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="280"] Menekülés a panelcsapdából Fotó: Schmidt János
[/caption]Januártól átlagosan 32-46 százalékkal emelkedtek tavalyhoz az egyébként is magas rezsijű panellakások fenntartási költségei, aminek az elsődleges oka a drága távhőszolgáltatás. Egy átlagos, 54 négyzetméteres lakásban élő család a téli hónapokban havi hat-tízezer forinttal fizet többet idén a távhőért, mint tavaly. Mindemellett körülbelül négyezer forinttal emelkedett a havi közös költség – mondta el érdeklődésünkre Ujj Attila, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Érdekképviseleti Szakmai Szövetségének elnöke.

A tehernövekedés ugyanakkor nagyban függ a család jövedelmétől, mivel a gázár- és távhőfogyasztási támogatás januártól nem alanyi jogon, hanem rászorultsági alapon jár. Ugyanígy az sem mindegy, hogy hol van az adott lakás, mivel a távhő, a víz- és csatorna díját a helyi önkormányzatok határozzák meg. Egyes városokban harminc, másokban viszont akár hatvanöt százalékkal is többet kell fizetniük azoknak, akik semmilyen támogatásra nem jogosultak.

Az idei év első három hetében annyian hirdették meg a panellakásukat, mint amennyien tavaly az első negyedévben összesen. Az energiaárak emelkedése miatt sokan azok közül is előbbre hozhatják lakáscserélési szándékukat, akik későbbre szerették volna halasztani a költözést. Ez főként azokra igaz, akik rosszul szigetelt panellakásban élnek. „Már most érezhető, hogy többen szeretnék eladni a panellakásukat, az igazi rohamra azonban csak az első számlák érkezése után, februárban, márciusban lehet számítani” – mondta el érdeklődésünkre Murányi Ákos, az ingatlan-közvetítéssel foglalkozó Duna House elemzési vezetője.

Különösen a nagyobb, hatvan-hetven négyzetméteres, nagy fűtési költségű panellakásoktól szabadulnának meg a tulajdonosaik. Ugyanakkor pont ezeket az ingatlanokat lehetett eddig is a legnehezebben eladni. A szakember szerint legalább három hónapba telik, mire vevőt lehet találni egy panellakásra. Kivéve persze, ha a tulaj nagyon leviszi az árat. Igaz, a paneloknál amúgy sem lehet az ár emelkedésére számítani az idén, az inkább stagnál, vagy csökken.

Jobb helyzetben vannak azok, akik olyan panellakást szeretnének eladni, amelyeknek a szigetelését, nyílászáróit az elmúlt években felújították. Ezek a lakások jóval keresettebbek, annak köszönhetően, hogy lényegesen alacsonyabb a fenntartási költségük.

A magyarországi lakótelepeken 837 ezer lakás található, ezek aránya a megyeszékhelyeken a legmagasabb (43 százalék), de a fővárosban is meghaladja az egyharmadot – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. A lakótelepi lakások közül közel hatszázezer panelból épült, ezekben körülbelül másfél millióan laknak.

Területi eloszlásában meghatározó a közép-magyarországi régió, ahol közel háromszázezer a panellakások száma. A további hat régióban egyenként hatvan-kilencvenezer panellakás található. A lakások egyharmada 1960 előtt, 21 százaléka a második világháború előtt épült. A rendszerváltás utáni időre tizenegy százalék jut, míg az állomány meghatározó részét az a másfél millió otthon jelenti, ami 1960-1980 között készült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!